Vijesti 24.09.2016.

Mjesnim zajednicama po 1.754 KM

ČITANJE: 2 minute

Po novom Pravilniku o uslovima i kriterijumima podrške projektima mjesnih zajednica predviđeno je da savjeti MZ mogu dobiti 1.754 KM za realizaciju aktivnosti koje predlože.

Ovaj dokument upućen je ovih dana na adrese 57 savjeta MZ.

– Prekoračenje iznosa od 1.754 KM je moguće u situacijama kada pojedini savjeti MZ ne iskoriste sredstva. U tom slučaju druge MZ mogu konkurisati za preostali novac, s tim da pojedinačni iznos ne može biti veći od 3.508 KM – objašnjeno je u pravilniku.

Prema ovom dokumentu, kvalitet prijedloga procjenjivaće tročlana komisija koju će imenovati gradonačelnik.

– Projekti će biti bodovani na osnovu određenih kriterijuma. Između ostalog, ocjenjivaće se originalnost, inovativnost te koliko te aktivnosti doprinose poboljšanju kvaliteta života pojedinaca – precizirano je u pravilniku.

U budžetu grada na stavci podrška projektima MZ na uređenju prostora uz vlastito učešće MZ planirano je 100.000 KM, a javni poziv za dodjelu ovih sredstava biće upućen svim MZ. Savjeti će imati mogućnost da konkurišu za sredstva u roku od 60 dana.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić smatra da se predugo čekalo na raspodjelu ovih budžetskih sredstava.

– Na kraju smo došli u vremensku stisku i postoji mogućnost da nećemo predložiti najbolje projekte jer su do kraja godine ostala svega tri mjeseca. Kada je cijela ta priča pokrenuta početkom ove godine, mi smo htjeli da postavimo nekoliko nadstrešnica sa stolicama kod mosta ili na dijelu rekreativne staze. Međutim, bez sredstava to nismo mogli da uradimo – naveo je Tojagić.

Kazao je da je sada u pravilniku data mogućnost za finansiranje humanitarnih akcija koja, kako je istakao, ranije uopšte nije spominjana.

– To proširuje mogućnosti za ono što se može predložiti i uraditi, ali je, ponavljamo, pravilnik stigao kasno u odnosu na vrijeme kada je bio najavljen početkom 2016. godine – konstatovao je Tojagić.

Kriterijumi

Projekti mjesnih zajednica biće bodovani, sa 1 – 3 poena, po sljedećim kriterijumima:

– kvalitetna i originalna aktivnost MZ

– da predložena aktivnost traje više godina u kontinuitetu ili da ima inovativni pristup i model dobre prakse

– da doprinosi promovisanju i afirmaciji grada

– da doprinosi poboljšanju kvaliteta života

– da doprinosi poboljšanju položaja i funkcionisanja fondacija, udruženja ili društvene zajednice u cjelini.

(Glas Srpske)