Vijesti 22.07.2016.

Mještani se nadaju vraćanju starih zona

ČITANJE: 2 minute

Razmatranje i izmjena Odluke o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada moguće da će biti na sjednici Skuštine grada iduće sedmice, jer će Klub odbornika DNS-a tražiti da bude uvrštena u dnevni red.

U međuvremenu mnogi građani koji su promjenama zona dobili dvostruko veće račune čekaju da se Odluka o izmjeni zona promijeni i ne plaćaju pristigle obaveze.

Dragan Purišić, mještanin iz naselja Lauš i jedan od stotinak potpisnika ranije upućenog dopisa Gradskoj upravi kojim traže preispitivanje Odluke o zonama, kaže da je platio porez koji je obračunat po starim zonama, a da su novi računi koji su pristigli na adrese u Kosovskoj ulici veći 100 do 200 odsto.

“Ranije sam plaćao porez na nepokretnosti 240 KM, a račun koji sam dobio prije mjesec iznosi 480 KM. Komšije su dobile povećanje i do 200 odsto i neće plaćati jer jedna plata treba samo za to”, rekao je Purišić.

On je naveo da su tako Kosovska ulica i Ulica Branka Popovića svrstane u istu zonu, a da to ni po čemu ne mogu biti jer je razlika u konfiguraciji terena i svemu drugom.

U Savjetu MZ Lauš I kažu da nije normalno da se neki dijelovi ovog naselja računaju u treću zonu jer su ruralni.

Ogorčeni su i u Priječanima jer su iz nekada šeste zone prešli u četvrtu.

Boran Bosančić, šef Kluba odbornika DNS-a, rekao je da u ime ovog kluba planira podnijeti prijedlog odluke na samoj sjednici, koja je zakazana za četvrtak, a on je ranije uputio inicijativu za izmjenu odluke.

“Iako je po Poslovniku trebalo da dobijem odgovor, nisam ga dobio u predviđenom roku i ako Odjeljenje i komisija koja je to radila ne daju odgovor na inicijativu koju sam ranije dostavio, kao odbornik ću podnijeti da se uvrsti na dnevni red”, rekao je Bosančić i dodao da najveći broj građana koji su mu se obratili ne plaća taj porez na nepokretnosti, niti će ga platiti jer su izmjene drastične.

A kao što je najavljeno, pregled svih cijena nepokretnosti po zonama na osnovu odluke grada postavljen je na sajtu Poreske uprave RS, tako da poreski obveznici mogu sami provjeriti tržišne vrijednosti kvadrata nepokretnosti prema svojoj lokaciji.

(nezavisne.com)