Magazin 26.10.2016.

Mjesto koje odiše knjigama: Knjižara ”Agora” ponovo radi

ČITANJE: 1 minuta

Šetač namjernik koji se slučajno nađe u prolazu između zgrada kod bivše Robne kuće Centar u centru Banjaluke, u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, zapaziće da je na starom mjestu opet otvorena knjižara-antikvarnica ”Agora”.

Ispred su stalaža i stolić sa knjigama za 5 i 2 KM, a unutra, vlasnik i knjižar Nedo Slavnić pomaže jednom studentu da nađe odgovarajuću knjigu latinskog jezika.

“Registrovao sam se, evo, imam i fiskalnu kasu i sada opet radim”, kaže Slavnić koji je knjižaru već ”i zatvaro i otvarao” i stalno je na ivici da je opet zaključa.

Ovo je vrijeme kada studenti i srednjiškolci idu u potragu za knjigama koje im trebaju pa i Agora tu vidi svoju računicu.

”Ali djeca sada nalaze knjige i na internetu, i na druge načine. Pokušaću još malo da radim, pa ću arhivirati kolekciju”, priča ovaj knjižar dodajući da stalne mušterije – pisci i profesori, strastveni čitaoci – ponekad naiđu, ali da su mnogi otišli, ili nabavili sve ono što im treba.

A “Agora” je pravi svemir knjiga. Popularne, rijetke knjige, pravi antikviteti, načičkani su po prostoriji i žute se kao lišće na banjalučkim ulicama.

Cijena je kod čika Nede uvijek ista i ona glasi: ”Sve se možemo dogovoriti.”

(mojKontakt)