Magazin 15.01.2021.

MLADEN MATOVIĆ: Banski dvor u 2021. ulazi sa ambicioznim planovima, bez obzira na pandemiju

ČITANJE: 4 minute

Iako je za nama jedna veoma stresna sezona i nesvakidašnja godina „nove normalnosti“, Banski dvor je uspio u svojoj osnovnoj namjeri – da prilagodi rad novonastalim okolnostima i održi kontinuitet organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja i u godini pandemije virusa korona.

Rekao je ovo direktor Banskog dvora, Mladen Matović, povodom rada ove kulturne institucije u prethodnoj 2020. godini.

On je dodao da mu je veliko zadovoljstvo reći da su u tom periodu organizovali oko 120 raznovrsnih programskih sadržaja, iako je Banski dvor bio zatvoren čak tri mjeseca.

– Ograničenje broja posjetilaca i nemogućnost dolaska određenog broja značajnih internacionalnih umjetnika i ansambala sa kojim smo već imali dogovorene nastupe je nešto zbog čega najviše žalimo u protekloj sezoni. Naravno da smo kao i čitava planeta početkom marta ostali zatečeni pojavom novog virusa korona, međutim, neposredno nakon ukidanja vanrednog stanja, Banski dvor se istakao kao jedna od prvih institucija kulture u Republici Srpskoj i BiH koja se kroz ljetnu sezonu „50 po 50“ vratila svojim redovnim aktivnostima – rekao je Matović.

Ipak, najteže je bilo ponovo početi sa radom, te u novim i nesvakidašnjim okolnostima osmisliti kvalitetan epidemiološki protokol koji će objediniti sve zvanične preporuke i mjere, te obezbijediti maksimalnu sigurnost svih posjetilaca.

– Danas već imamo višemjesečno iskustvo rada u takvim uslovima, ali i dalje je organizacija događaja mnogo stresnija i kompleksnija u odnosu na „staru normalnost“, jer u slučajevima gostovanja internacionalnih umjetnika morate bukvalno na dnevnom nivou pratiti sve mjere koje se donose u njihovim zemljama i sve to usklađivati sa našim mjerama i preporukama, uz nadu da neće doći do nekog pogoršanja situacije. Da mi je neko prošle godine u ovo doba rekao da ćemo u budžete manifestacija uvrštavati i troškove PCR testiranja umjetnika iz inostranstva, vjerovatno bih se samo nasmijao i čudno pogledao sagovornika. Međutim, tu smo gdje smo i moramo iznalaziti načine kako opstati i „održati plamen“ i u ovako nemogućim uslovima – objasnio je on.

Kako kaže, ono što ga posebno čini ponosnim je činjenica da su nastavili tradiciju održavanja festivalskih manifestacija, Internacionalnog muzičkog festivala „Jesenja sonata“ i Festivala džez muzike „Intime jazz fest“.

– Ovi festivali su uz učešće etabliranih domaćih i internacionalnih umjetnika u ovoj godini doživjeli svoje treće festivalsko izdanje i bili jedni od rijetkih u regionu koji su održani pred publikom. Takođe, s ponosom ističemo i naše partnerstvo sa regionalnim festivalom književnosti „Imperativ“ i činjenicu da je posljednje festivalsko izdanje „Imperativa“ u Banskom dvoru predstavljalo i prvu višednevnu kulturnu manifestaciju koja je održana u Republici Srpskoj i BiH nakon „lockdown-a“ i prvog talasa virusa korona – rekao je Matović.

Od ostalih značajnih aktivnosti važno je spomenuti da je u prethodnoj godini zvanično otvoren i „Art bioskop“, novi prostor Banskog dvora za kulturne namijene, te osnovan gudački kamerni orkestar „Ban Svetislav Tisa Milosavljević“, ansambl koji će u budućnosti djelovati pod okriljem ustanove. Kroz izložbu jednog dijela porodične zaostavštine bana Todora Lazarevića, uspješno je realizovana prva etapa u formiranje stalne izložbene postavke iz doba Vrbaske banovine.

– Iako nas je godina pandemije naučila da se više ništa sa sigurnošću ne može planirati, Banski dvor u 2021. godinu ulazi sa veoma ambicioznim planovima i željom da napravimo još jedan iskorak u organizaciono-produkcijskom i programskom smislu. Pored već aktivnog rada na pripremi novih festivalskih izdanja, želja nam je da u ovoj godini u potpunosti finaliziramo stalnu izložbenu postavku iz doba Vrbaske banovine, te da u narednih mjesec dana završimo adaptaciju dva slikarska ateljea na drugom spratu Banskog dvora – saopštio je nove planove.

Novi ateljei će u potpunosti biti u funkciji realizacije rezidencijalnih programa – novog programskog segmenta ustanove, a koji će podrazumijevati rezidencijalni boravak značajnih regionalnih i internacionalnih likovnih umjetnika, koji će određeni period stvarati u Banjaluci i Banskom dvoru, te na kraju realizovati izložbe i predstaviti rezultate svoga rada.

Poruka kulturnim radnicima

Nemojte posustati i dajte sve od sebe da kulturu održimo „iznad površine“. Ja sam u potpunosti svjestan činjenice da cjelokupna situacija sa pandemijom i dalje nije nimalo bezazlena niti jednostavna, ali istovremeno, iskreno mislim da nam je danas kultura potrebnija više nego ikada.

Veliko interesovanje i reakcije posjetilaca naših događaja pokazuju nam da su ljudi nakon svega što nas je snašlo itekako željni tog duhovnog i nematerijalnog segmenta života – kvalitetnog koncerta, predstave, izložbe, književne promocije, zbog čega naša misija organizovanja reprezentativnih programskih sadržaja iz oblasti kulture i umjetnosti u ovom trenutku postaje još važnija i višeslojnija.

(Srpskainfo)