Magazin 14.01.2018.

Mladen Matović: Sanacija preduslov za rad u punom kapacitetu

ČITANJE: 1 minuta

Prvi i osnovni preduslov da bi Banski dvor profunkcionisao u svom punom kapacitetu podrazumijeva sveobuhvatnu sanaciju zgrade. U tom smislu rekonstrukcija krova, te sanacija i restauracija fasade predstavljaju svakako jednu od najvažnijih i najzahtjevnijh građevinskih aktivnosti.

Kazao je to Mladen Matović, direktor banjalučkog Kulturnog centra Banski dvor, komentarišući odluku Vlade Republike Srpske da sa 2,5 miliona KM finansira prvu fazu obnove zgrade ove kulturne institucije.

Nakon toga se, kako je istakao, može razmišljati o etapnom uređenju devastiranog dijela enterijera i prostorija koje su nekada koristile različite institucije.

“Sa dobijanjem novih funkcionalnih prostora Banski dvor će nastaviti sa pokretanjem nekih novih koncertnih i izložbenih prostora, odnosno  scena za kulturne namjene, te nastaviti sa provodenjem koncepta takozvanog kulturnog dragstora koji podrazumijeva Banski dvor širom otvoren za kulturu i umjetnost uz kvalitet programa kao glavni kriterijum rada ustanove”, poručio je Matović.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić obišli su u subotu Banski dvor i najavili obnovu.

“Projekat je veliki i radiće se u nekoliko faza. Sanacija obuhvata obnovu krova, fasade, kao i druge neophodne radove. Banski dvor je ogroman resurs Banjaluke, ali i Republike Srpske, i vjerujem da će nakon sanacije ova institucija biti u punom kapacitetu”, kazala je Cvijanovićeva.

Radojičić je rekao da su ovo odlične vijesti za Banjaluku, jer je to prilika da Banski dvor konačno počne da funkcioniše u punom kapacitetu.

(Nezavisne)