Magazin 02.11.2015.

Mladi a bogati: Oni su svoje milijarde zaradili sami!

ČITANJE: 2 minute
bogatasi
Od početka su vjerovali u sebe i jako su se mladi posvetili biznisu. Donosimo vam listu milijardera u tridesetima koji svoje bogatstvo duguju samo svom radu i trudu!

Nathan Blecharczyk (31)

Ovaj mladić je su-osnivač i izvršni direktor Airbnba (skraćeno od Air Bed & Breakfast) kompanije koja je namijenjena ljudima da iznajme svoje nekretnine, ali i unajme tuđe. U ponudi nisu hoteli i hosteli već privatni apartmani, sobe, kuće, stanovi, brodovi…. Na samom početku ove godine, po izračunima od dana osnivanja ove kompanije 2008. godine, preko 30 miliona ljudi je koristilo njihove usluge. On ima ukupnu vrijednost od 1.9 milijardi dolara.

Elizabeth Holmes (31)

Njena kompanija trenutno vrijedi deset milijardi dolara i šamar je u lice svima koji su je 2004. odgovarali od napuštanja studija hemije kako bi osnovala svoj privatni biznis.

Elizabeth Holmes osnovala je  kompaniju za brze krvne testove kad je imala samo 19 godina. Njena firma danas vrijedi oko 10 milijardi dolara i ima 500 zaposlenih. Napravila je i apoteke kao podbrend. Godišnje se samo u SAD-u, naime, napravi  milijarda krvnih pretraga.

Evan Spiegel (25)

Najmlađi američki milijarder je Evan Spiegel. ‘Težak’ je 1,5 milijardi dolara. Osnivač je i direktor Snapchata, aplikacije za foto poruke. Snapchat je počeo kao projekt kojeg je radio dok je bio student na Sveučilištu Stanford, a kako se projekt razvijao postajao je sve popularniji kod studenata. Spiegel je ubrzo shvatio da bi se njime mogao obogatiti, pa ga je lansirao i široj javnosti.  Sada ta je aplikacija vrijedna 10 milijardi dolara i jedna je od najprodavanijih aplikacija.

Pavel Durov (31)

Ova Rus suosnivač je popularne ruske društvene mreže VKontakte, koja je uspješno preuzela primat od Facebooka u svojoj zemlji. Poznat kao i ‘ruski Mark Zuckerberg’ napustio je Rusiju krajem prošle godine tvrdeći da vlast želi preuzeti kontrolu nad njegovom kompanijom.

Maxim Nogotkov (38)

Moskovljanin Maxim Nogotkov  trgovac visokom tehnologijom, bankar i investitor, postao je prvi Rus koji je dospio na Forbsovu listu mladih milijardera,  a za razliku od mnogih mladih bogatih Rusa on je svoj imetak stekao sam. Nogotkov je prve uspjehe doživio je prodajući kalkulatore, stereo uređaje i drugu elektronsku opremu u jednom moskovskom trgovačkom centru.

Prema vlastitom priznanju, Nogotkov je oduvijek znao da želi biti poduzetnik i biznismen. Žeđ za uspjehom bila je toliko snažna da je, usprkos visokim ocjenama, napustio fakultet da bi se okrenuo biznisu

(NN/24sata.hr)