Magazin 24.09.2020.

MLADI MJESECIMA NAKON KORONE TRPE TEŠKE POSLJEDICE: COVID- 19 ostavlja dugotrajan zdravstveni problem

ČITANJE: 3 minute

Umor, smušenost, ožiljci na plućima, opadanje kosesamo su neke od posljedica sa kojima se bore pacijenti koji su prevolili korona virus.

Za većinu oboljelih od kovida najgora stvar jeste ta što mjesecima poslije bolesti imaju, kako tvrde “maglu u glavi”, što je termin koji naučnici ne razumiju baš sasvim. Nešto rjeđe posljedice, ali i one se pominju, jesu depresija, moždani i srčani udari i encefalitis, prenosi Blic.

Ovo, između ostalih, otkrivaju australijski pacijenti koji su imali tu bolest, pri čemu je uglavnom riječ o mladim osobama koje su ranije bile zdrave i u formi. S tim u vezi, australijski ljekari upozoravaju na moguće dugotrajan zdravstveni problem.

Naučnici Bolnice „Sveti Vinsent“ u Sidneju analizirali su više od 100 pacijenata koji su izliječeni od Covid-19 i ustanovili da se mnogi suočavaju s dugotrajnim posledicama.

“Pet meseci poslije bilo mi je gore od bolesti”

Mlada šampionka ultramaratona Džanin Kopi (37) dobila je blag oblik bolesti prije pet i po mjeseci i nije ležala u bolnici, ali se još ne osjeća dobro. Ne može da trči maraton i kaže da joj je tih pet i po mjeseci poslije bolesti bilo gore nego sama bolest.
Uspješna saradnica jedne od najvećih kompanija za upravljanje investicijama “Blek rok”, kaže da joj se “muti u glavi” tako da kada pogleda na sat, vidi brojeve i kazaljke, ali ne može da učini mentalni napor da utvrdi koliko je sati, prenosi “Srpskainfo”

Džanin Kopi je zadržavala suze dok je govorila o očaju što je za skoro šest meseci povratila samo 60 odsto ranijeg zdravlja, i to samo u boljim danima.

Lobista australijske Liberalne stranke Džo Tanos imao je 49 godina kad je u martu obolio od Covid-19. Otac troje djece je bio dobrog psihofizičkog zdravlja i nije bolovao od drugih bolesti. Za razliku od Džanin Kopi, imao je težak oblik Covid-19: toliko je kašljao da nije mogao da govori, pa je hitno prevezen u Bolnicu “Sveti Đorđe”, gde je bio prvi pacijent primljen na odjeljenje za oboljele od Covid-19. Bilo mu je toliko loše da su morali da ga uvedu u vještačku komu i umalo nije umro.

“Ne mogu da savladam deset stepenika”

Kada je najzad izašao iz bolnice, mislio je da su muke prošle, ali je svake nedjelje morao da odlazi na analize, jer mu je i dalje bilo loše. On je za 60 Minuta rekao da ne može da savlada desetak stepenika, a da ne ostane bez daha.

Ljekari bolnice “Sveti Vinsent” istražuju dugoročne posljedice korona virusa, a posebno ih brinu zapaljenja i ožiljci na plućima nekoliko mjeseci nakon što pacijenti pobijede virus.

Dejvid Darli, stručnjak za respiratorne bolesti bolnice, kaže da se ti ožiljci na snimcima vide kao mutne, bijele mrlje.

Prema riječima profesora Gregorija Dora, infektologa iste bolnice, većina pacijenata oseća simptome stalnog umora, smušenosti, smanjenih fizičkih sposobnosti i tjeskobu u grudima.

“Imam neredovnu menstruaciju, lupanje srca i gušenje”

Američka glumica Alisa Milano izjavila je da nikada u životu nije bila toliko bolesna. Ona se inficirala korona virusom u aprilu i nije ni sanjala da će pet mjeseci kasnije i dalje biti bolesna. I dalje ima “vrtoglavicu, probleme sa želucem, neredovnu menstruaciju, lupanje srca, gušenje”. Kratokoročno pamćenje uopšte ne funkcioniše i, sve u svemu, osjeća se loše.

Možda najstrašnije je što je izgubila oštrinu uma.

“Mutno mi je u glavi i odjednom ne mogu da se izgovorim obične riječi kao što je ‘kafa’. One naprosto nestanu”, objašnjava ona.

Milano je ranije na društvenim mreža objavila snimke na kojima se vidi koliko joj opada kosa.

Novija istraživanja navode na zaključak da korona virus može da napadne mozak i onesposobi internu mašineriju za umnožavanje neurona, ubijajući ih. Studija je postavljena na bioRxiv, bazu podataka prije štampanja, ali još nije bila predmet razmatranja kolega.

(N.S/ Banjaluka.net)