Vijesti 21.10.2015.

Mladi o temama iz oblasti međunarodnih odnosa

ČITANJE: 1 minuta
fpn
Klub studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci, organizovaće od 22. do 25. oktobra konferenciju „Simulacija rada tijela UN“.

Glavni cilj projekta je kreiranje mogućnosti za realizaciju praksi za studente kroz rad na konkretnim simulacijama u oblasti međunarodnih odnosa i diplomatije.

Na konferenciji u Banjaluci će grupa od 80 učesnika iz različitih zemalja sticati praktično iskustvo i detaljnije se upoznati sa pravilima i procedurama donošenja odluka u tijelima Ujedinjenih nacija.

Na konferenciji će se simulirati rad Savjeta bezbjednosti UN-a, Savjeta za ljudska prava UN-a i Međunarodnog suda pravde.

Kako navode organizatori, mladim liderima iz drugih zemalja i potencijalnim, budućim donosiocima odluka, biće omogućeno da kroz aktivan rad sa mladima iz Republike Srpske shvate značaj postojanja ovog entiteta za njegove stanovnike i državu BiH, te da se upoznaju sa osnovnim principima društveno-političkog uređenja predviđenog Dejtonskim sporazumom.

Aktivnosti konferencije biće održane na Fakultetu političkih nauka i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Simulacija rada tijela UN-a (Students Model United Nations) je veoma popularan i efikasan vid učenja mladih o temama od međunarodnog značaja. Postoji oko 400 ovakvih događaja u svijetu na godišnjem nivou, koje provode univerziteti u svijetu.

Ovaj projekat je izabran putem javnog poziva i podržao ga je grad Banjauka.