Magazin 23.10.2016.

Mladi student iz Banjaluke uzgaja šampionske pse

ČITANJE: 2 minute

Mladi Marko Milanović je brucoš ali u odgajanju pasa, i to rasnih, i te kako ima iskustva.

Sagovornik RTRS je dokaz, da se i u gradskom jezgru, mogu uzgojiti šampioni. Za to je, priča nam Marko Milanović neophodna podrška porodice, ali i ono najbitnije – mnogo ljubavi prema životinjama. Iako su bile potrebne godine da se poslože kockice, Marko je uspio da ostvari svoj dječački san.
“Јa sam, inače, dok sam još bio u stanu imao razne kućne ljubimce, ali tek kad sam došao ovdje onda sam to proširio i napravio priču koju sad imam”, kaže Milanović.

A priča je za svaku pohvalu. Marko kaže da nije bilo lako odabrati pravu rasu psa koja se slaže sa njegovim senzibilitetom jer i to igra veliku ulogu.
”Tako da sam ja išao na to da uzmem rasnog psa, i sa kratkom dlakom. U obzir su dolazili bokser i doberman. Na prvi utisak, doberman je bio ekstra pas, i tako sam i počeo”, govori Marko Milanović.

Marko je danas član Banjalučkog Kinološkog društva, ali i dva Doberman kluba u BiH. Već tri i po godine, ima dobermana sa kojim ne propušta nijednu izložbu, a često idu i na međunarodna takmičenja. Odatle su i ovi šampionski trofeji.
“I najznačajniji mi je ovaj pehar sa Specijalke u Crnoj Gori, u Baru, koji je bio prošle godine, kada je bio 2.mjesto u svom razredu, ipak, bilo je puno pasa, svi su bili dobermani”, priča mladi kinolog.

Ipak, priča tu ne staje. Nedavno je iz Srbije donio još jednog dobermana, štene – ženku, koja sad ima 6 mjeseci i već je osvojila trofej! Za dobar rezultat, neophodno se psu posvetiti 24 časa.

”Da, ona je već u Banjaluci bila drugo najljepše štene od svih rasa, tako da ja sam sa njom već u početku prezadovoljan.”
Iako je ovo priča o dobermanima, ne možemo a da ne spomenemo i još jednu šampionku, koju su na insistiranje mlađeg brata Petra, nabavili – Fleku, džek rasel terijera.

“Nabavili smo štene terijera koje je isto tako šampion, sve smo uspjeli s njom osvojiti, tako da – nema nam ravnih”, prezadovoljno govori Milanović.
Oni koji vole pse znaju da se mora uložiti mnogo truda i ljubavi u odgoj ljubimaca, naročito šampiona. A kako uspijeva uskladiti sve obaveze, nekada školske, a sada studentske, Marko nam je otkrio pred kraj druženja: “Pa, stigne se sve, što se mora nije teško, rano ustajanje, briga prvo o psima, pa tek onda sve ostale obaveze”.

Da je ozbiljan u namjeri da i dalje odgaja pse, Milanović je dokazao odnosom prema svojim ljubimcima. Namjera mu je da u skorije vrijeme otvori odgajivačnicu dobermana, što za njega i neće predstavljati neki veliki napor jer upravo radi ono što voli.

(RTRS)