Vijesti 07.09.2015.

Mljekari u Briselu traktorima blokirali puteve

ČITANJE: 1 minuta
trakotri brisel

Glavne saobraćajnice u Briselu noćas su zatvorene zbog velikog broja traktora koji pristižu na masovni protest proizvođača mlijeka koji će se održati sutra.

Belgijski mljekari, koji protestuju zbog niskih cijena mlijeka, planirali su da u glavni grad Belgije dovezu čak 5.000 traktora, a dolazak prve grupe mašina već je prouzrokovao zatvaranje glavnih tunela i avenija koji vode u centar grada.

Organizatori su planirali da konvoj poljoprivrednih mašina sutra prođe kroz centar grada i da se na kraju zaustavi na briselskom trgu Šuman, gde je sjedište većine evropskih institucija.

Gradske vlasti apelovale su na vozače da večeras i sutra ne koriste automobile bez prijeke potrebe, a grad nadlijeću policijski helikopteri.

Mljekari traže da im se vrate subvencije i ograniči uvoz mlijeka nakon što je belgijska Vlada, povinujući se propisima EU, posljednjih godina postepeno obustavila dotacije farmerima i otvorila svoje tržište za uvoz jeftinog mlijeka iz inostranstva.

To je samo u ovoj godini dovelo do pojeftinjenja mlijeka od oko 25 odsto, a farmeri tvrde da im prijeti bankrot ako se ponovo ne uvede stari sistem subvencija i carina na uvozno mlijeko.

(ATV)