Biznis 13.09.2015.

Mljekari užurbano rade: Od ponedjeljka počinje izvoz u EU

ČITANJE: 1 minuta
sir

Željko Marijan, direktor mljekare “Livno”, jedne od četiri bh. mljekare kojima je odobren izvoz mlijeka rekao je da prve količine livanjskog sira već u ponedjeljak će biti isporučene na tržište Evropske unije, a i u ostale tri mljekare užurbano se pripremaju za izvoz svojih proizvoda na police evropskih trgovina.

Kako je pojasnio Željko Marijan, partner mljekare “Livno” iz Hrvatske tražio je da prva isporuka sira bude već prvog dana nakon odobrenja.

– Ali, poučeni prethodnim iskustvom, kada nam je kontingent zaustavljen na granici, prvu isporuku odgodili smo do ponedjeljka, 14. septembra, da se ovo sve malo slegne – kazao je Marijan.

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare “Milkos”, kazao je da u narednim danima očekuju posjete partnera iz Italije kako bi službeno počeli saradnju, a osmišljeni su i novi proizvodi, tako da za 10-15 dana počinju izvoz u Hrvatsku.

Kemal Hrnjić, direktor bihaćke mljekare “Meggle”, pojasnio je da ta kompanija nastoji što prije pripremiti proizvode za izvoz.

– Pokušaćemo iskoristiti sinergiju svojih sestrinskih kompanija u Evropi. Računamo na tržišta Italije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, pa i ostalih država zapadne Evrope – kazao je Hrnjić.

Vlado Sandić, marketing-menadžer “Mlijekoprodukta”, istakao je da trenutno rade na kreiranju narudžbi te očekuju da će s izvozom početi do kraja ovog mjeseca.

(NN)