Magazin 26.09.2015.

Moderna ljubavnica: Karijeristkinja, pametna i vječno druga?

ČITANJE: 6 minuta
Ljubavnica

I dok položaj druge žene nije nimalo laskav, muškarci koji varaju supruge iz ovog odnosa izvlače mnogo koristi.

Moderne ljubavnice uglavnom su žene iz metropole, imaju tridesetak godina, karijeristkinje su, obrazovane, pametne, vole šoping, izlaske sa prijateljicama. Prema riječima kanadske istoričarke i spisateljice Elizabet Abot, autorke djela “Istorija ljubavnica”, ljubavnica je žena koja je “dobrovoljno ili prisilno u relativnodužoj seksualnoj vezi sa čovjekom za koga nije udata”.

To je ona koja je vječno druga, mada se ova konstatacija može smjestiti u prošlo vrijeme. U davnoj prošlosti one su zaista bile druge, a u moderna vremena dobile su priliku da postanu i prve, mada je malo njih koje se time mogu pohvaliti. Doktor Jan Halper u svojoj studiji rekao je da bi se samo tri odsto muškaraca razvelo da bi oženili ljubavnicu.

Uprkos obeshrabrujućoj statistici, pojedine žene pristaju na to da budu druge. Kakve žene ulaze uzabranjene veze? Ne postoji određen psihološki profil. Neke od njih uopšte ne vjeruju u instituciju braka, pa im to što je neko oženjen ništa ne znači.

Neke, pak, žele partnera po svaku cijenu, pa i onu najvišu – da je on već zauzet. Ima, međutim, žena kojima je privlačan isključivo zauzet muškarac, i to zbog toga što je nedostupan. Na pitanje zašto se slobodne žene uopšte upuštaju u veze sa oženjenim muškarcima, jedno od objašnjenja je da su takve žene iskompleksirane i da na taj način traže i dobijaju pažnju.

Zatim, one zavođenjem tuđeg muškarca dobijaju na samopouzdanju i počinju o sebi da razmišljaju kao o moćnim osobama. Žene vole da se takmiče sa drugima da bi pokazale kako su bolje, a i u ljudskoj je prirodi težnja za nedostupnim i zabranjenim.

Kao razlozi za ulazak u vezu sa oženjenim su i rizik, uzbuđenje, izazov, naravno i seksualni nagon… Ne treba zanemariti ni činjenicu da žene pretpostavljaju da oženjen muškarac ima mnogo kvaliteta, čim ga je već neka druga žena prigrabila. I istraživanja su pokazala da solo žene vide oženjene muškarce kao poželjnije. Dio njihove privlačnosti leži u zauzetosti. Često se može čuti da su svi dobri muškarci zauzeti.

Interesantno je to da je ista studija pokazala da, za razliku od slobodnih žena koje se prije zagledaju u oženjenog muškarca nego samca, slobodni muškarci radije biraju ženu za koju misle da je slobodna. Magazin “Intimate Medicine” pozabavio se modernim ljubavnicama, za koje kaže da se ni pod kojim uslovima ne žele smiriti sa svojim oženjenim, odnosno zauzetim partnerom. To je, u odnosu na ranije ljubavnice, koje su maštale o tome kako oženjen muškarac zbog njih ostavlja suprugu, velika razlika. Savremene ljubavnice to ne žele, jer kada joj jedan muškarac dosadi ona ga napušta i pronalazi novog, što se može uporediti sa šopingom – kreće u potragu za novim, ljepšim i interesantnijim kaputom, jer se prošlosezonskog zasitila.

Moderne ljubavnice uglavnom su žene iz metropole, imaju tridesetak godina, karijeristkinje su, obrazovane, pametne, vole šoping i izlaske sa prijateljicama. Ne žele pored sebe slobodnog muškarca, jer su oni, za razliku od oženjenih, zahtjevni, potrebno je prilagođavati im se, traže posvećenost. Za ostvarenu ženu to je, navodno, previše. Isti magazin, međutim, na svojim stranicama donosi i konstataciju da su ljubavnice obično žene koje imaju emocionalne probleme.

Ne vjeruju muškarcima jer su u prošlosti bile povrijeđene, pa dozvoljavaju jedino oženjenim muškarcima da im se približe. Međutim, mali procenat zaista uživa u bliskosti sa zauzetim muškarcima, jer im veza predstavlja prijetnju da bi srce ponovo moglo da strada. Elizabet Abot smatra da su moderne ljubavnice veoma zanimljive, moćne su, mogu da budu advokatice, doktorke, premijerke…Od svih kategorija, kao dvije najvažnije ona ističe onu u koju spadaju žene kojima se dopada staromodni tretman ljubavnice, odnosno žele da ih oženjeni muškarac izdržava, dok su u drugoj one koje su sa oženjenim muškarcem iz ljubavi i ne prestaju da se nadaju da će se on zbog njih razvesti. One uglavnom nemaju finansijsku potporu.

Abotova kao razloge pristanka na vezu sa oženjenim muškarcima vidi i ljubav i interes, iako je uglavnom reč oseksu, mada mnogi moćni muškarci imaju ljubavnice, mahom mlade i poznate (filmske ili muzičke zvezde), kako bi se hvalisali. One su njihov trofej.

I dok položaj druge žene nije nimalo laskav, muškarci koji varaju supruge iz ovog odnosa izvlače mnogo koristi. Naime, postoje “dokazi” da je sredovečnim muškarcima potrebna ljubavnica? Presudni su testosteroni. Već od dvadesete muškarcima zbog stresa počinje da opada nivo testosterona u telu, a taj nedostatak se, prema pisanju “Psyhology Today” povezuje sa bolestima srca, senilnošću, depresijom i povećanjem smrtnosti za 88 do 250 procenata.

Čak i kratkotrajan flert sa nepoznatom ženom povišava nivo lučenja testosterona. Bračni savjetnik M. Geri Nojmen u knjizi “Istina o nevjerstvu” razotkriva najčešće razloge muške prevare, koji bi mogli biti od veće koristi ženama, i to obema u bračnom trouglu. Između ostalog, navodi da to najčešće čine sa saradnicama, ali ono što je važno za same ljubavnice jeste činjenica da je samo 12 odsto muškaraca reklo da je ljubavnica seksepilnija i privlačnija od njihove žene!

Često se događa da je starija, nezanimljiva, i da ženi nije ni do koljena.

– Muškarci ne traže pogodak u krevetu, već dublje emocije. Traže srodnu dušu, koja će im pružiti mnogo više od supruge – pojašnjava Nojmen.

Osim toga, pogrešnu sliku o muškarcima koji varaju dopunjuje predrasuda da oni to rade na brzaka, vrlo brzo nakon što upoznaju neku ženu. Nojmen tvrdi da se varanje događa na duge staze, odnosno da gotovo 80 odsto muškaraca buduću ljubavnicu upoznaje nekoliko mjeseci prije prvog seksa.

Čega bi se zbog njih odrekli?

Neki muškarci u dalekoj prošlosti bili su spremni da se zarad ljubavnice odreknu prijestola. Sudeći prema novom istraživanju, i savremeni muškarci su spremni na žrtve. Novo istraživanje, sprovedeno na jednoj od internet stranica za spajanje parova, pokazuje da bi se većina muškaraca odrekla omiljenih hobija i novca kako bi mogli da budu sa ljubavnicom. Ili, 16 odsto muškaraca prije bi pristalo da ne kupi novi automobil nego da prestanu da viđaju ljubavnicu, 15 odsto njih odgodilo bi planirano uređenje doma, toliko njih bi žrtvovalo već kupljene karte za fudbalske utakmice, 11 odsto bi zbog ljubavnice odustalo od članstva u teretani, 10 odsto bi odložilo kupovinu novog mobilnog telefona, a 6 odsto i godišnji odmor.

(B92)