Biznis 20.09.2015.

Mogu li se spasiti podaci sa tablet računara?

ČITANJE: 3 minute
tablet

Tablet računari su posljednjih godina doživjeli pravi bum! Još od kada su junaci “Zvjezdanih staza” u svakoj epizodi nosili sa sobom poznati “trajkorder”, tadašnji klinci, a danas odrasli ljudi su maštali o uređaju poput ovog.

Dvadeset i više godina kasnije tableti počinju da zauzimaju to mjesto. Doduše bez razvijenih opcija skeniranja, ali ostalo je tu. Poruke, video-konferencije, filmovi, muzika, podaci. Takoreći – svijet na dlanu! Za mnoge zaljubljenike u gedžete tablet je jedna od najboljih računarskih naprava ikad napravljenih. Ali ovog puta tema nije tablet kao takav, već ukoliko se nešto nepredviđeno desi sa tabletom i dođe do gubljenja podataka – da li postoji mogućnost da povratimo podatke? Odgovor su nam dali stručnjaci iz prve srpske laboratorije za spasavanje podataka Data Solutions.

Većina tableta se isporučuje sa integrisanom memorijom koja je bazirana na NAND tehnologiji. Neki posjeduju proširenja u vidu kartice, ali gubitak podataka sa iste više spada u spasavanje podataka sa memorijske kartice, što je tema za sebe.

Bez obzira na platformu, operativni sistem ili brend, tablet računar bilježi podatke na jedan ili više tzv. NAND fleš memorijskih čipova. Naime, podaci se na memoriju smještaju u strane koje su raspoređene u blokove i organizovane na način sličan stripe-u kod RAID nizova diskova. O algoritmu koji se koristi za čitanje ili pisanje može da se stara fajl sistem ili poseban kontroler.

U slučaju gubitka podataka kao i sa svakim drugom medijom potrebno je najprije dijagnostifikovati kvar. Dijagnostika treba da utvrdi da li je problem nastao zbog virusa, zbog logičkog brisanja, zbog problema sa operativnim sistemom ili je problem nastao na hardverskom nivou. Stepen oštećenja odrediće i sled radnji koje treba da dovedu do uspešnog spasavanja podataka.

U nekim slučajevima prost pristup preko USB konektora može biti najbolji izbor dok je u nekom drugom slučaju potrebno zakačiti uređaj preko posebnog servisnog porta. Ako je potrebno da se čip fizički vadi iz kućišta odlemljivanjem, pa da se zatim algoritam rekonstruiše, to je ujedno i najkompleksniji, najduži i najskuplji postupak u cijeloj industriji spasavanja podataka u ovom trenutku. Ova metoda spada u reverzibilni inženjering, zahtijeva određenu ekspertizu, specijalnu opremu i mnogo vremena.

Sa povećanjem broja kompanija u industriji fleš NAND tehnologije broz različitih riješenja za navedeni algoritam raste eksponencijalno. Svakoga dana pojavi se nova kompanija koja programira svoj kontroler. Neke potpuno van standarda, većina u skladu sa standardom, ali doslovno svi su pod nekim velom tajne. Tako da industrija koja se bavi oporavkom podataka mora redovno da se trudi da održi korak ulažući konstantno u nove uređaje i opremu.

Ipak, da ne bi došlo do nepredviđenog gubitka podataka na tablet računarima, važi isto što i za sve druge uređaje – redovno pravite rezervne kopije (“bekap”) važnih podataka i nikada vam neće biti potrebne usluge spasavanja podataka.

(Novosti)