Biznis 03.03.2021.

MOGUĆ SAMO NOVI PROŠIRENI ARANŽMAN: MMF spreman nastaviti razgovore sa domaćim vlastima

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni monetarni fond (MMF) biće spreman da pomogne BiH u slučaju da se zbog virusa korona pogorša ekonomska situacija, ali će to biti moguće samo pod novim proširenim aranžmanom, rekao je rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu Endrju Džuel.

Džuel je naglasio i da BiH neće dobiti novi Instrument brze finansijske pomoći (RFI), koji je u visini od 330 miliona evra dodijeljen prošle godine.

– Činjenica da bi ekonomska situacija mogla da se pogorša ne znači automatski i da će lakše biti pregovarati novi aranžman – rekao je Džuel za “Nezavisne novine”.

On je nagčasio da je MMF, ipak, spreman u svakom trenutku nastaviti razgovore sa domaćim vlastima.

– Zadnji sastanak sa vlastima u BiH smo imali sredinom decembra i, nažalost, nismo mogli postići dogovor, ali spremni smo nastaviti razgovore – rekao je Džuel.

Džuel je istakao da trenutno postoje neslaganja MMF sa Vladom FBiH u vezi sa njihovim programom kreditnih garancija, kao i sa Vladom Srpske oko nekoliko pitanja koja Srpska vidi kao prenošenje nadležnosti.

– U medijima se dosta govorilo o zakonu o elektronskom potpisu na nivou BiH koji bismo mi željeli da vidimo. Tu su i zakoni o električnoj energiji i gasu, kao i jedinstveni registar računa privatnih lica u Centralnoj banci BiH – rekao je Džuel.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske kažu da su otvoreni za saradnju sa MMF-om, ali da očekuju da budu tretirani kao ravnopravni partneri.

– U budućim pregovorima evidentno je da nećemo biti u prilici staviti svoj potpis na Pismo namjere, u kojem će biti stavke koje se odnose na politička uslovljavanja i prenos nadležnosti sa Srpske na BiH – navode u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

U Ministarstvu ukazuju da je zbog posljedica pandemije virusa korona potrebno obezbijediti sredstva za ostvarenje ključnih politika i ciljeva, prije svega održavanja zdravlja stanovništva, te naglašavaju da su spremni ove potrebe nadomjestiti iz alternativnih izvora.

Džuel kaže i da očekuju oporavak ekonomije u BiH u drugoj polovini godine i rast od 3,5 odsto.

Ukoliko se, međutim, nastave problemi sa vakcinama, Džuel je istakao da je moguća promjena procjene nadolje.

(Srna/ N.S)

Oznake: MMF