Magazin 21.10.2015.

Moguća nestašica lego kockica u Evropi!

ČITANJE: 1 minuta
lego-kockice
Neka djeca možda ove godine neće dobiti željeni božićni poklon jer Legove fabrike, iako rade punom brzinom, neće moći proizvesti dovoljno plastičnih kockica da udovolje potražnji trgovina igračaka u Evropi.

Danska kompanija postala je najveći svjetski proizvođač igračaka po prodaji, pretekavši američki Matel zahvaljujući seriji vezanoj uz filmove.
Teškoće s preciznim prognozama potražnje znače da neke narudžbe neće biti na vrijeme realizovane.

– Nećemo moći da isporučimo sve narudžbe kupaca do kraja godine – rekao je portparol danske kompanije Roar Trangbaek, ali nije precizirao na koje se linije igračaka, odnosno evropske zemlje ta najava odnosi.

Lego će realizovati narućene količine, ali bi moglo biti problema s ispunjavanjem novih narudžbi u preostalom dijelu godine.

– Potražnja je zaista velika i premašuje naše i prognoze naših klijenata – odgovorio je Trangbaek na pitanje zašto kompanije nije predvidila ovoliku potražnju.

Prihodi kompanije Lego povećani su u prvoj polovini godine 18 odsto, na 2,1 milijardu dolara, premašivši prihode Matela i Hasbroa koji su iznosili 1,5 milijardi dolara.

Lego je vlasništvo porodice osnivača Olea Kirka Kristiansena i njegove dionice nisu izlistane na berzi.

Trenutno gradi fabriku u Јiaxingu u Kini, 100 kilometara od Šangaja, koja bi trebala početi s radom 2017. a trebala bi podmirivati većinu azijske potražnje za Lego igračkama.

Danska kompanija trenutno ima pogone u matičnoj zemlji, Mađarskoj, Češkoj i Meksiku.

(Agencije)