Magazin 24.12.2022.

Mostarki biskup: Božić nas podsjeća da uvijek postoji nada kada smo zajedno

ČITANJE: 2 minute

Mostarski biskup Petar Palić je uputio čestitke svim vjernicima i poželio obilje radosti povodom najveselijeg katoličkog praznika Božića, te ih pozvao da u srcu istinski slave i prepoznaju šta im je najvažnije u životu i životima njihovih porodica i prijatelja.

Naglasio je da se Božić slavi svake godine širom svijeta uprkos toplini i hladnoći, miru i ratu, krizi i blagostanju i da, “Božja Radosna vijest ne isključuje nikoga, čak ni one koje svijet smatra beznačajnima i nedostojnima Radosne vijesti”.

“Isusovo rođenje u Betlehemu je poziv na slušanje i radost, dajući nadu i smisao svakom ljudskom životu. Svojim životom i riječima, Isus nam omogućuje da otkrijemo djelovanje Duha Svetoga koji je duboko prisutan i u nama. Božić je dar za sve nas da prepoznamo što je najvažnije u našim životima, životima naših porodica i prijatelja”, kazao je mostarski biskup, prenosi Klix.ba

Naglasio je kako Božić podsjeća da budemo otvoreni suosjećanju i podršci onima koji su ove godine patili i pate uslijed raznih životnih okolnosti.

“Dijete Isus, s Marijom i Josipom, podsjeća nas da uvijek postoji nada kad smo zajedno, kad slušamo i čujemo jedni druge, da se ne bojimo, jer Bog je došao medu nas. U Isusu otkrivamo kakav je Bog i gdje ga trebamo tražiti. Bog dolazi u naš svijet kao dijete, maleno i ranjivo, rođeno u siromaštvu u dalekom kutu svijeta. Stoga zajedno i s radošću slavimo Božić okupljajući se u zajednici vjernika, u porodici i s prijateljima, zahvaljujući za dar vjere i za dar jednih drugima”, istaknuo je biskup Palić.

Podsjeća i da je ovo vrijeme za neke najradosnije i najsretnije doba godine, a za neke najtužnije i najdepresivnije, kada “pjesma može reći da sanjamo o bijelom Božiću, ali naša srca pričaju drugu priču”.

“Naša srca pričaju priču o nadama i razočaranjima, o radosti i tuzi, o blagoslovu i gubitku. I često smo tjeskobni, uplašeni, posramljeni, zabrinuti, razočarani i tužni. Ako ti se to događa, znaj da će i to proći i znaj da je Isus, koji se danas rodio, tu s tobom i za tebe, kao i za svakoga. Jer kao kršćani, vjerujemo da je novorođeni Isus najveći dar ikada i da je jednako i u potpunosti dan svakoj osobi. To je i tvoj dar. Stanimo pored Djeteta Isusa ovoga Božića. Pogledajmo Dijete u jaslicama i vidimo s kakvom nas ljubavlju Bog ljubi, kako nam dolazi i kako je s nama, kako nam se pokazuje u nježnosti i velikoj moći”, poručio je mostarski biskup.

Ovim porukama je poželio svima vjernicima srecan i blagoslovljen Božić, uz želju da svima Nova 2023. godina bude puna nade i blagoslova.