Magazin 08.02.2016.

Motivacioni govor američkog admirala: Evo zašto svako jutro treba da namještate krevet!

ČITANJE: 2 minute
americki admiral
Ima jutara kada je jednostavno teško ustati iz kreveta. Mnogi ni ne pomišljaju da ga namjeste, što je zapravo jako važno. Inspirativni govor admirala Vilijama Mek Rejvena najbolje objašnjava zbog čega.
-Svakog jutra, na obuci u vojsci, moji nadređeni, a u to vrijeme svi su bili veterani iz Vijetnama, dolazili su u spavaonicu i prva stvar koju su radili je kontrolisanje kako smo namjestili krevet. Ako smo uradili to kako treba, ivice su oštre, prekrivači zategnuti, jastuk centriran tačno na uzglavlju kreveta, a dodatno ćebe na dnu. To je jednostavan zadatak, ali svako jutro od nas je zahtjevano da perfektno namjestimo svoj krevet. U tom trenutku, to mi je djelovalo pomalo besmisleno, posebno jer smo se trudili da postanemo pravi vojnici. Jaki, spremni za borbu, prave “Foke”. Ali mudrost ovog jednostavnog čina, pokazala mi se mnogo puta- rekao je admiral.

A onda je objasnio i zašto je ova jednostavna radnja za sve nas važna.

-Ako svakog jutra namještate krevet, ispunili ste prvi zadatak tog dana. To će vam dati mali osjećaj ponosa i ohrabriti da ispunite još jedan zadatak. Potom još jedan. Pa još jedan. Na kraju dana, taj jedan završen zadatak pretvoriće se u mnogo završenih zadataka. Namještanje kreveta podsjetiće vas koliko su male stvari važne. Ako ne možete da uradite kako treba one male stvari, nikada nećete moći ni one velike. I ako kojim slučajem imate užasan dan, uvijek možete da se vratite kući u krevet. Onaj koji ste namjestili sami. A namješten krevet će vam dati nadu da će sutra biti bolje. Ako želite da promijenite svijet, počnite od toga što ćete namjestiti svoj krevet – zaključio je on.

(Kurir)