Magazin 07.10.2022.

Može li stres uzrokovati povišenu temperaturu?

ČITANJE: 2 minute

Poznato je da stres može imati veliki uticaj na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Iako kronični stres može dovesti do poremećaja mentalnog zdravlja kao što su depresija ili anksioznost, može vas učiniti i fizički bolesnima, a čak doprinijeti dugotrajnim stanjima poput bolesti srca.

Osim toga, stres može uzrokovati povišenu temperaturu čak i u slučaju kada nema simptoma bilo kakve bolesti ili infekcije. To je stanje još poznato i pod nazivom psihogena temperatura.

Normalna tjelesna temperatura zdrave odrasle osobe kreće se u rasponu od 36 stepeni do 37 stepeni, zavisno od mjesta na kojem se mjeri. Temperatura označava stanje u kojem se tjelesna temperatura povisila iznad normalnog nivoa od 37 stepeni, a najčešće ukazuje na to kako se tijelo bori protiv neke bolesti. Ipak, ljekari potvrđuju da se temperatura može javiti i kao reakcija na stres.

Dokazano je da ljudsko tijelo snažno reaguje na nivo stresa. Kada se nađemo u stresnoj situaciji, mišići se napnu, otkucaji srca se povećaju, disanje ubrza, a samim time naše se tijelo počne boriti protiv stvari koje mu stvaraju stres. Uz sve to, javlja se povišena temperatura jer tijelo ne može da raspozna, šta to tačno ”napada” naš organizam.

Ovako to objašnjavaju stručnjaci

“Opisan je fenomen u kojem se čini da stres podiže tjelesnu temperaturu u nedostatku drugih upalnih procesa kao što su infekcija ili povreda. Stres može imati veliki uticaj na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Iako hronični stres može dovesti do poremećaja mentalnog zdravlja kao što su depresija i tjeskoba, može vas učiniti i fizički bolesnima, a može čak doprinijeti dugotrajnim stanjima poput bolesti srca”, objašnjava ljekar Katrina Miller Parrish.

Iako stručnjaci ne razumiju tačno zašto se to događa, Miller Parrish vjeruje da ili mozak utiče na pojavu temperature kao odgovor na stres ili hormoni stresa djeluju na endokrini sistemi tako dovode do povećanja tjelesne temperature.

Primjera radi, studija iz 2020. objavljena u časopisu Science otkrila je da reakcija na stres utiče na hipotalamus kod štakora, a to je područje mozga zaduženo kako bi kontrolisalo tjelesnu temperaturu. Ipak, stručnjaci naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo je li to slučaj i kod ljudi.

Oznake: Stres, temperatura