Biznis 23.10.2022.

Može li vlast ograničiti cijenu peleta?

ČITANJE: 3 minute

Domaći proizvođači pelet mogu da prodaju i po tri i po puta većoj cijeni nego na tržištu Republike Srpske zbog čega je nestašica ovog proizvoda. Zapravo, domaći proizvođači čekaju da istekne zabrana izvoza paleta 1. novembra koju je uveo Savjet ministara BiH u namjeri da  domaćem tržištu obezbijedi dovoljne količine zbog energetske krize u cijeloj Evropskoj uniji. Međutim, ta odluka je samo prouzrokovala nestašicu, odnosno domaći proizvođači su formirali cijenu nerealno visoku, čak sto odsto veću nego prošle sezone, piše Srpaks info.

Tako je tona peleta lan koštala 300-330 KM, a sada je i više od 650 KM.

Zbog toga su brojni građani odustali od grijanja na pelet i prebacili se na električnu energiju zbog čega sada “Elektroprivreda RS” očekuje veliki pritisak domaćih potrošača. Osim toga, pribojavaju se i da će doći do prekida u isporuci električne energije.

U svijetlu ovih dešavanja, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u petak da će proizvođačima peleta biti omogućeno da 50 odsto proizvodnje izvoze na strana tržišta, a da ostatak plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM.

Dodik je naveo da ovih dana ističe zabrana izvoza peleta, te napomenuo da se ne primjećuje da su domaćem tržištu ponuđene sve količine peleta koje su na raspolaganju, prenosi Srpska info.

Cijena tone peleta danas je u Sloveniji 1.200 evra i razumljivo je što proizvođači pokušavaju da sve količine izvezu, ali to nije odgovorno prema našem stanovništvu. Zato ćemo im ponuditi da 50 odsto proizvodnje plasiraju na domaće tržište po cijeni do 550 KM, a da ostatak prodaju eksterno gdje žele i da tako ostvare ekstra zaradu – rekao je Dodik.

On je izrazio nadu da će Savjet ministara do 1. novembra donijeti tu odluku za cijelu Bih.Dodik je napomenuo da će, ukoliko ne bude odluke, Vlada Republike Srpske donijeti mjeru prema kojoj će proizvođači peleta moći da izvezu 50 odsto proizvodnje, a da ostatak moraju da plasiraju na domaće tržište i da cijena, imajući u vidu da su dobijali repromaterijal od Republike po stimulativnim cijenama, neće moći da pređe 550 KM.

On je napomenuo da institucije Srpske ostaju pri politici da se cijena električne energije zadrži kao jedna od najnižih u regionu.

Međutim, većina ljudi, zbog cijene struje, pokušava da grijanje objekta prebaci na električnu energiju. Tu su dvije stvari problematične – mreža, koja neće moći da transportuje toliko električne energije, ali će se i smanjiti kvota za izvoz, na osnovu koje smo planirali zadržati niske cijene na domaćem tržištu, te ćemo morati pronaći rješenje za taj problem – rekao je Dodik.

Dodik je preporučio stanovništvu da se ne oslanjaju samo na jedan izvor grijanja.

Sve što činimo sa peletom i što ćemo činiti sa drugim sortimentima za grijanje, pokazuje našu odgovornost prema stanovništvu, ali očekujemo saradnju i sa njihove strane – rekao je Dodik.

(Z.M)

Oznake: pelet, RS