Magazin 19.12.2022.

MSURS: Izložba “Kolekcija kao ogledalo” produžena do 15. januara

ČITANJE: 1 minuta

Zbog velikog interesovanja posjetilaca, izložba „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske produžena je do 15. januara 2023. godine.

Kako su saopštili iz ove ustanove kulture, ova reprezentativna izložba je realizovana u saradnji sa Galerijom Matice srpske iz Novog Sada i predstavlja najistaknutije i najznačajnije umjetnike, začetnike srpskog modernizma poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde i dr.

Predstavljena djela 38 autora prikazuju put od realističkih opredjeljenja nastalih pod uticajem umjetničkih akademija u Beču i Minhenu pa do okretanja ka modernizmima 20. vijeka nasatalih tokom školovanja i njihovih boravaka u Pragu, Budimpešti i konačno Parizu kao centru umjetničkih ideja 20. vijeka.

Tokom četiri mjeseca trajanja izložbu „Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske“ u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske pogledalo je oko 8.700 posjetilaca od čega i veliki broj zakazanih grupnih posjeta osnovnih i srednjih škola iz Banje Luke, Prijedora, Gradiške, Prnjavora, Doboja i drugih gradova.

E.M.