Magazin 18.12.2022.

“Mučnina: o neodrastanju” Vide Davidović, roman koji će vas zaraziti žudnjom, istinom, bolom i lepotom

ČITANJE: 2 minute

U izdanju beogradske izdavačke kuće “Kontrast” ovih dana objavljen je roman mlade dramske spisateljice Vide Davidović “Mučnina: o neodrastanju”.

Pjesnikinja, dramaturg, prošlogodišnja dobitnica “Ninove” nagrade za roman “Deca” Milena Marković o romanu Vide Davidović kaže: “Ovo je priča o čudesnom životu, onom koji niko nikada nije živeo, misliš, pa blesne u trenutku, onda te sunovrati tamo gde nisi hteo da odeš, pa te preobrazi. Jedna mlada žena je otišla iz velikog grada, druga mlada žena je došla u veliki grad. One će vas zaraziti žudnjom, istinom, bolom i lepotom..”

Ugledna srpska književna kritičarka Jasmina Vrbavac objašnjava da u romanu dvije djevojke menjaju mjesta i počinju da žive u za njih novom okruženju.

“Motiv zamene mesta u tradicionalnoj književnosti uvek podrazumeva komediografske elemente, ali junakinje Vide Davidović ovaj svet gledaju dvostrukim pogledom: očima globalnih milenijalki za koje je svet postao veoma komplikovano mesto i očima generacije lokalno obeležene rođenjem tokom traumatičnih 90-tih. Mučnina: o neodrastanju kao da sledi tragove Normalnih ljudi Sali Runi, gde se ljubavi i prijateljstva gase i pale kao novogodišnje svećice i poput Novogodišnjeg bala pod maskama, ispod privida normalnosti, pulsira čitav spektar skrivenih osećanja i trauma sa kojima će junakinje morati da se izbore da bi se do kraja odmotao proces odrastanja. Da li će ono za njih uopšte biti moguće”, pita se Jasmina Vrbavac.

Da bi ovaj generacijski roman, kako ga opisuje i sama autorka, mogao biti svojevrstan hit nagovještava jedna od najpoznatijih srpskih novinarki Duška Jovanić, koja ga je istoga dana kada se pojavio u prodaji preporučila na svom instatagram profilu.

Vida Davidović dramska je spisateljica i scenaristkinja rođena u Istočnom Sarajevu. Osnovnu školi i gimnaziju završila je u Banjaluci. Autorka je komada Bruklin i mačke u kontejnerima, Proslave i Crna ovca i scenaristkinja filmova Matura, Rebra, Bele rade i Srce u režiji Gvozdena Ilića i filma U ramenima u režiji Tare Gajović. Laureatkinja je konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu sa komadom Mali ratovi i kabine Zare. Uglavnom se bavi temema odnosa žene prema telesnosti, odrastanju i traumi. Mučnina: o neodrastanju je njen prvi roman. Živi i radi u Beogradu.

Roman će se uskoro naći u prodaji u knjižarama širom Srbije i BiH.

(SB)

Oznake: Vida Davidović