Magazin 24.05.2023.

Multimedijalna izložba “Forme kao utočišta sećanja” u Banskom dvoru

ČITANJE: 1 minuta

U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora u petak, 26. maja, u 19 časova biće otvorena multimedijalna izložba “Forme kao utočišta sećanja”  akademske vajarke Marine Nićiforović iz Beograda.

Izložba se organizuje u saradnji s Ministarstvom kulture Republike Srbije.

“Rezulatat doktorskog umjetničkog istraživanja Marine Nićiforović, na temu odnosa sjećanja i forme, ostvaren je u vidu skulptorskog ansambla minimalističkog karaktera. Iako je prvobitno polazište u intimnom, ličnom sjećanju, zbog toga što je to sjećanje zasnovano na kolektivnim geolokalitetima (okolina Novog Pazara: Đurđevi stupovi, Gradina, sokak) i arhetipskom, ono je od opšteg značaja. Instalacija je zato primjer prevođenja kulturnog nasljeđa, ospoljavanja i opredmećivanja istorijskog sjećanja u neo-modernističke forme”, navode iz Banskog dvora.

Kako kažu, centralni skulpturalni ansambl jedinstvena je obrada sjećanja jer nije zasnovana na direktnom predstavljanju subjektivnog, već na njegovom preobražaju u sasvim novu složenu formu. Poput sjećanja, kojem se svaki put prilazi iz nekog drugog ugla, instalacija ne slijedi linerarnost u smislu da ima karakter slagalice otvorene za nova učitavanja i razmatranja.

“Skulptura ‘Prag’ inspirisana je mjestom susretanja intimne i kolektivne kosomogonije, istovoremeno iznova ukazuje na prolaznost, ali podsjeća na poniznost u molitvi, kao na način da se barem privremeno, dotakne vječnost. Upravo u novoj i drugačijoj materijalizaciji, onoga što bi bez prikazanih skultpura bilo prolazno, nevidljivo i nedodirljivo, nalazi se vrijednost ovog poduhvata”, navodi se u najavi Banskog dvora.

N.M.

Oznake: Banski dvor