Magazin 07.04.2021.

MUZEJ RS: Objavljena monografija o rezoluciji banjalučkih muslimana iz 1941.

ČITANJE: 1 minuta

U izdanju Muzeja Republike Srpske, objavljena je monografska studija „Rezolucija banjolučkih Muslimana (12. novembar 1941. godine)“. Autor publikacije je Milenko Đorđević, viši kustos istoričar.

Publikacija je napisana na osnovu originalnog dokumenta koji pripada zbirci istorijskih dokumenata Odjeljenja za savremenu istoriju Muzeja Republike Srpske u Banjaluci, prenosi Srpskainfo.

Valorizacija banjalučke rezolucije, koju su potpisala 72 istaknuta Muslimana u gradu, pokazuje da je riječ o značajnom dokumentu, istorijskom izvoru, sa naučnom vrijednošću.

Recenziju monografske studije „Rezolucija banjolučkih Muslimana (12. novembar 1941. godine)“ autora Milenka Đorđevića napisao je dr Bratislav Teinović.

– Cilj objavljivanja publikacije “Rezolucija banjolučkih Muslimana (12. novembar 1941. godine)” je upoznavanje šire javnosti sa Rezolucijom, koju je grupa istaknutih Muslimana iz Banje Luke 12. novembra 1941. godine uputila potpredsjedniku ustaške vlade dr Džaferu Kulenoviću i Hilmiji Bešlagiću, ministru prometa i javnih radova. Riječ je o značajnom dokumentu, koji ukazuje na bitne elemente pogubne ustaške politike, prije svega, na razne vidove represivnih mjera prema srpskom stanovništvu, te izbijanju ustanka kao posljedici takvog ponašanja – objasnio je autor publikacije Milenko Đorđević.

Kako kaže, obraćajući se svojim predstavnicima u vladi NDH, potpisnici banjolučke rezolucije, uz zabrinutost za živote i imovinu samih Muslimana, izražavaju nezadovoljstvo ovakvim stanjem, tražeći preduzimanje konkretnih mjera zaštite od nadležnih državnih organa. Glavni i osnovni razlog donošenja Rezolucije bio je da se u novonastaloj situaciji zaštite interesi Muslimana.

(SB)

Oznake: Muzej RS