Biznis 14.04.2021.

Na Banjalučkoj berzi kompenzovano 15.548.258 KM obaveza

ČITANJE: 1 minuta

U multilateralnoj kompenzaciji, koja je putem jednistvenog sistema Banjalučke berze sprovedena juče, ukupno je kompenzovano 15.548.258 KM obaveza i potraživanja, pokazuju preliminarni podaci Banjalučke berze.

Prema tim podacima, obaveze i potraživanja u ovoj rundi “prebijanja” dugova kompenzovao je 501 učesnik.

Iz Berze su rekli da će učesnici danas na registrovane adrese elektronske pošte dobiti preliminarne izvještaje o kompenzaciji. Učesnici mogu do 16.04.2021. do 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji.

“Nakon perioda za ispravke učesnici će dobiti konačne izvještaje o multilateralnoj kompenzaciji”, naveli su iz Banjalučke berze.

Inače, kroz sistem multilateralnih kompenzacija koje su do sada organizovane u Republici Srpskoj kompenzovano je više skoro 970 miliona maraka obaveza i potraživanja privatnog i javnog sektora u Republici Srpskoj. Prema podacima Banjalučke berze, samo u toku prošle godine privrednici i javni sektor rasteretili su se za oko 156 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Pojašnjenja radi, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, odnosno prebijanjaobaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko -povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem RS, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

(N.Sp)