Magazin 08.04.2016.

Na današnji dan je rođen Momčilo Momo Kapor

ČITANJE: 1 minuta
momo kapor

 

Momčilo, Momo, Kapor, rođen je na današnji dan, 8. aprila 1937. godine. Bio je srpski slikar, književnik, novinar i esejista. Autor je preko 40 knjiga, a u njegovom opusu se mogu naći romani, pripovjetke, drame, putopisi, autobiografska i esejistička proza.

Iako je po profesiji, prije svega silkar, na književnu scenu je stupio početkom ’60-ih godina, kao autor radio, televizijskih i pozorišnih drama.

Momo je rođen u Sarajevu, gdje je proveo i dobar dio svog djetinjstva. Za vrijeme bombardovanja Sarajeva 1941. godine na staru kuću u koju se sklonila Momina majka Bojana sa malim Momom i njegovom bakom pala je bomba. Svi su poginuli osim Mome, koga je majka zaštitila legavši preko njega. Ratne godine Momo zatim provodi u Sarajevu kod bakine sestre Janje Baroš, a otac ga, nakon završetka rata, dovodi u Beograd.

Studira slikarstvo, ali tokom studija i intezivno piše s tim što bi uz tekst uvek ostavljao i slike koje bi sam naslikao. Na taj način je uspijevao da spoji svoje dvije velike ljubavi- slikarstvo i pisanje.

Njegovi romani su prevedeni na dvadesetak svjetskih jezika, a kod nas se nalaze na listama nacionalnih bestselera.

Momo je umro u Beogradu 3. marta 2010. godine na Vojno-medicinskoj akademiji. Sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu.

(Opanak.rs)