Magazin 19.10.2015.

Na festivalu animiranog filma “Banjaluka 2015” takmičiće se 49 filmova

ČITANJE: 2 minute
animirani-film
Na Osmom međunarodnom festivalu animiranog filma “Banjaluka 2015” takmičiće se 49 ostvarenja iz čitavog svijeta, od čega 12 u konkurenciji za najbolji dječiji animirani film.

Najviše filmova pristiglo je iz Rusije, Hrvatske, Poljske, Francuske, SAD i Španije, a o pobjednicima će odlučiti tročlani žiri u sastavu Melina Alagić iz BiH, Božidar Trkulja iz Hrvatske i Jelena Bašir iz Srbije.

Iz Organizacionog odbora saopšteno je da će u okviru festivala Trkulja održati predavanje “Osnove nastanka lutka filma”, dok će Bašireva održati predavanje o temi “Istraživački pristup u realizaciji autorskog animiranog filma”.

U okviru programa panorame biće prikazan 21 film.

Svi navedeni filmovi su selektovani od pristiglih 520 filmova iz 38 država, što predstavlja reprezentativan presjek najbolje savremene svjetske produkcije animiranog filma.

Iz Organizacionog odbora napominju da se Festival animiranog filma u Banjaluci ove godine održava sa najmanjim budžetom do sada, zbog čega već treću godinu nije u mogućnosti da ugosti najznačanije svjetske animatore, niti da uruči novčanu nagradu za najbolji film.

Grada Banjaluke podržao je Festival sa 6.400 KM, a Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 12.500 KM.

Tradicionalni program na banjalučkom festivalu je “Kartun dior 2015” /Cartoon d`Or 2015/, koji predstavlja presjek nagrađenih animiranih filmova sa najznačajnijih evropskih festivala u kojem učestvuje i banjalučki.

Među pratećim sadržajima biće prikazan program iz Francuske “Veliki rat: animirane uspomene” o Prvom svjetskom ratu u animiranom filmu.

U različitim tehnikama animacije, od crtanja, do 3D animacije biće prikazano devet filmova koje oslikavaju strahote ovog događaja.

“Zagreb film” će predstaviti ekskluzivni program “EPP animinirana JU nostalgija”, gdje će biti prikazani najznačajniji reklamni animirani filmovi nekadašnje Jugoslavije.

Na festivalu bi trebalo da bude prikazan kratkometražni dokumentarno-animirani film o stećcima, koji se realizuje u okviru projekta “Dijalog za budućnost”, koji zajedno sprovode UNESKO, UNDP i UNICEF u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.

Osmi Međunarodni festival animiranog filma biće održan u Banjaluci od 23. do 28. oktobra, a projekcije će biti održavane u Domu omladine i Dječijem pozorištu Republike Srpske.

(Agencije)