Biznis 04.08.2021.

NA IVICI PROPASTI: Akumulirani gubitak Krajina osiguranja dostigao 9,4 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

„Krajina osiguranje“, koje se već duže vrijeme nalazi na ivici propasti, ni u ovoj godini ne uspijeva da ispliva iz minusa. Prvih šest mjeseci završilo je sa gubitkom od 609.251 KM, dok je akumulirani gubitak društva dostigao 9,4 miliona maraka.

Ukupne obaveze društva u ovoj godini su smanjene za oko 200.000 KM i sada iznose 8,8 miliona, ali se gotovo kompletan taj iznos odnosi na kratkoročne obaveze, prenosi capital.ba.

Smanjili su i broj radnika sa 82 na 69.

Inače, ovo društvo se duže vrijeme suočava sa teškoćama u poslovanju, a čak mu je prijetilo i oduzimanje dozvole jer nema pokrivene tehničke rezerve, a ni ostali pokazatelji nisu mnogo bolji.

Iako rezerve nisu pokrili u roku koji im je Agencija ostavila, „Krajina osiguranju“ nije oduzeta dozvola, a u Agenciji, na čijem je čelu u međuvremenu došlo do promjene, nisu željeli da kažu ništa o tome.

Kakva je sada situacija i koje mjere Agencija preduzima kada je u pitanju ovo društvo, Capital je pokušao saznati i danas, ali im je direktorica Draženka Janjanin rekla da pošalju pitanja. Pitanja su poslali, a kada im dostave odgovor objaviće ga.

Prema nezvaničnim informacijama, ovo društvo bi uskoro trebalo da bude dokapitalizovano. Ipak, za sada nije poznato da li će dokapitalizaciju izvršiti Invesiciono – razvojna banka (IRB) RS, koja je najveći akcionar, ili neko drugi.

Takođe, kao jedno od mogućih rješenja za „Krajinu“ spominje se pripajanje jednom osiguravajućem društvu u RS, ali konkretnih poteza u vezi sa tim još nije bilo.

(SB)