Magazin 29.12.2016.

Na koncertu film, muzika i dizajn zvuka: Premijera kompozicije Davida Mastikose i Anje Kavić

ČITANJE: 2 minute

Mladi kompozitor David Mastikosa i rediteljka Anja Kavić iz Banjaluke, nedavno su u Zagrebu premijerno predstavili multimedijalnu kompoziciju i projekat „Tomorrow“.

Osim Zagrebačkog ansambla flauta i „Female Laptop Orchestra“, važna saradnica na projektu je bila snimateljka Vanja Milošević. „Tomorrow“, objašnjava Mastikosa, predstavlja novi koncept koncerta koji je drugačiji i po trajanju.

– Iako primjena različitih umjetnosti poput filma, muzike, a u okviru nje i dizajna zvuka, u koncertnom prostoru ne predstavlja ništa novo, kombinovanje svega navedenog ima ozbiljnu tendenciju da „sutra“ postane neizostavni dio savremene umjetničke scene. Tako sam napisao fragmente muzike koji su bili podložni raznim transformacijama, te spajanjima sa drugim medijima i osmislio trajanje i tok koncerta. Pojedini dijelovi koncerta i kompozicije su sadržali kontrolisanu improvizaciju, te su zahtijevali međusobnu komunikaciju među ekipom tokom samog izvođenja – priča Mastikosa.

Premijera je, dodaje on, održana u Kući arhitekture „Oris“ u Zagrebu, a u narednom periodu nada se da će „Tomorrow“ moći da čuje i vidi i publika u Zadru, Poljskoj i Londonu.

Zadatak rediteljke ovog projekta bio je da uradi vizuelno rešenje za kompoziciju, koje je obuhvatilo nekoliko pojedinačnih videa.

– Snimanje je rađeno u Zagrebu. Ideju za celi koncept pronašla sam u svakodnevici. Video je obuhvatio pojedine predele Zagreba i njegove građane. Takođe, mogu se čuti i izjave pojedinih ljudi, koji su definisali kako je živjeti danas, a kako je to bilo nekada – rekla je Kavić.

Planovi

U narednom periodu Anja Kavić i David Mastikosa planiraju sa ostatkom ekipe da jedan od projekata rade kao „telematic performance“.

– Tu bi umjetnici iz različitih gradova dijelove svojih radova–izvođenja direktno slali u koncertni prostor u kojem su ljudi zaduženi za realizaciju. I to je jedan od izazova savremene umjetnosti, jer činjenica je da je mlađe generacije teško zadovoljiti samo zvukom ili slikom – naveo je Mastikosa.

(EuroBlic)