Magazin 04.03.2016.

Na korak do učenja za sekundu: Naučnici uspjeli stimulisati mozak da brzo pamti

ČITANJE: 1 minuta
mozak ucenje
Grupa naučnika je stimulacijom moždanih talasa pilota uspjela da ubrza prijem informacija koje se tiču letenja.

Tehnologija je još u začetku, ali čini se da su naučnici uspjeli da stimulišu mozak i učenje učine uspješnijim, što je na tragu tehnologije koja se koristi u filmu Matriks, a pomoću koje je u samo nekoliko trenutaka moguće naučiti nove vještine i informacije.

Istraživači iz Kalifornijske laboratorije HRL sprovodili su eksperiment na mozgovima iskusnih pilota i znanje koje oni posjeduju pokušali ‘presaditi’ u mozgove početnika koji su koristili simulator letenja, piše Independent.

Istraživači su mjerili moždane talase pilota dok su letjeli u simulatoru i izdvojili one moždane talase za koje su mislili da su zaduženi za određene letačke vještine.

Kasnije su simulator koristila 32 početnika, kojima su naučnici za vrijeme leta stimulisali mozak signalima iskusnih pilota, u nadi da će im to na neki način prenijeti znanje.

Na opšte iznenađenje, istraživači su uvidjeli da početnici čiji je mozak stimulisan moždanim talasima iskusnih pilota – bolje lete. Na kraju su imali 33 odsto bolje rezultate u simulatoru.

Nažalost, učenje letenja za pet sekundi još je uvijek naučna fantastika. Dr. Metju Fillips objašnjava da će proces učenja letenja za obe grupe biti dugotrajan i da su ga stimulacijom mozga uspjeli samo privremeno ubrzati.

Ali, već i to je obećavajuće za tehnologiju koja bi jednog dana mogla potpuno promijeniti svijet.

(Net.hr)