Magazin 19.09.2015.

Na meti ste komaraca? Evo i zašto

ČITANJE: 2 minute
komarac

Za one koje izgrizu do suza, najčešće kažemo kako imaju slatku krv. Mnogo je mitova zašto jedne grizu više, a od drugih bježe. Postoji čak i teorija ako se najedete banana da vam se neće približavati ni na kilometar. Sve je to, naravno, netačno.
Nauka nudi odgovore čak i na ovo pitanje. Komarci zaista biraju koga bi radije ugrizli, a evo liste ko im je najdraža hrana na jelovniku.

Osobe krve grupe 0

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osobe to su dokazali naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

Trudnice

Kada su žene trudne njihovo tijelo proizvodi znatno više toplote, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, lijekari su otkrili kako trudnice komarce privlače čak dva puta više nego žene koje nisu trudne.

Alkohol

Naučnici su dali grupi muškaraca da popiju 3,5 decilitara piva. Samo jedan među njima nije popio ni kap alkohola. Potom su mjerili udio alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i maleno istraživanje urodilo je zaključkom kako komarci, osim što im se sviđa piti krv, uživaju i u ispijanju alkohola u njoj. Istraživanje je sprovelo Američko udruženje za kontrolu komaraca.

Neugodni mirisi

Znoj i neugodan miris tijela komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Naučnici su evidentirali kako pojedina ljudska tijela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su izolovati repelente, međutim, za sada još nije poznato koji ih tačno tjelesni mirisi odbijaju. Znoj i neugodni mirisi ih, definitvno, privlače.

Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emituju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance koje privlače komarce, međutim, evidentirano je kako su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

Ugljen-dioksid

Osobe krupnije građe i trudnice, koje izdišu više ugljen-dioksida, komarcima su laka meta jer ugljen-dioksid koji izdišemo komarcima služi za orjentaciju u prostoru, a ukoliko njega nema, onda se oslanjaju na toplinu koju naša tijela otpuštaju.

Vježbanje

Trčanje uz nasip rijeke ili kroz šumu sigurno će rezultovati ugrizima komaraca. Naime, kada vježbamo izlučujemo mliječnu kiselinu, koja je pravi mamac za njih. Kiselina se izlučuje kroz kožu, prilikom pojačanog znojenja.

(24sata)