Biznis 14.10.2015.

Na prodaju zgrada “Bobar banke”

ČITANJE: 2 minute
bobar-banka
Likvidacioni upravnik Bobar banke Mile Maksimović rekao je za portal Capital.ba da je od Agencije za bankarstvo Republike Srpske dobijena saglasnosti za prodaju poslovne zgrade Bobar banke u Bijeljini i oglas za prodaju će biti objavljen već sutra u novinama.

Maksimović kaže da su sudske sporove protiv „Bobar banke“ do sada pokrenuli Brčko distrikt, koji potražuje više od 21 milion KM, Privredna i Hercegovačka banka.

„Ranije smo objavili priznata potraživanja i tu nema sporova. Međutim, u slučaju Brčko distrikta oni insisitiraju na izlučnom pravu i na prioritetu naplate potraživanja. Imamo rezervisanih 20 miliona maraka u slučaju da izgubimo taj spor, ali smatram da do toga neće doći“, smatra Maksimović.

Maksimović tvrdi da je odluka Agencije za bankarstvo Republike Srpske o prioritetu naplate kreditnih obaveza privrednih društava prema „Bobar Banci“ usaglašena sa Zakonom o platnom prometu i Zakonom o obligacionim odnosima.

On kaže da bi tužilaštvo trebalo da pažljivo prati ponašanje preduzeća koja duguju kredite „Bobar banci“ i čiji su žiro – računi blokirani početkom godine na osnovu naloga Agencije za bankarstvo.

„Mnoga preduzeća su otvorila nove žiro – račune i nastavili su djelatnost. Neki su registrovali i nova preduzeća. Nejasno nam je kako je Fabrika cijevi „Unis“ iz Dervente otpočela izvoz svojih proizvoda, sa dugom prema „Bobar banci“ većim od šest miliona maraka“, kaže Maksimović.

Marko Ostojić, vlasnik privatnog preduzeća „Ming coffee“ iz Bijeljine za Capital je potvrdio da je banka „Intesa Sanpaolo“ aktivirala mjenicu i prodala njegovo preduzeće jer on nije mogao vratiti kredit koji je dostigao iznos od 4,4 miliona KM.

„Moj dug je iznosio 3.367.499 KM, ali je zbog zateznih kamata narastao na 4,4 miliona KM i ja sam odgovornima u banci rekao da ne mogu vratiti taj kredit“, kaže Ostojić, ističući da je kredit podigao kako bi pomogao firme članice „Bobar grupacije“ u vidu pozajmice.

Ostojić tvrdi da je sve bilo regulisano ugovorima, te da je nakon likvidacije Bobar banke, uz pomoć svojih advokata, insistirao da se izvrši „prebijanje“ dugova između članica „Bobar grupacije“, koje su u tom trenutku bile vlasnik sa 62 odsto Bobar banke, kako bi oslobodili od kreditnih obaveza one koji su željeli pomoći na ovakav način „Bobar grupaciji“.

„Namjeravao sam da pomognem „Bobar grupaciju“ sa pozajmicom na 60 do 90 dana. Međutim, nakon smrti Gavrila Bobara „kola su krenula nizbrdo“. Aktivirana je hipoteka i ja sam morao otpustiti 25 radnika“, kaže Ostojić dodajući da je novi vlasnik „Ming coffee“ preuzeo jedan broj radnika.

(Capital.ba)