Vijesti 11.03.2016.

Na spisku 22.000 islamista vjerovatno i državljani BiH

ČITANJE: 3 minute
islamisti
U javnost je procurio dokument s više od 22.000 imena džihadista iz 50 zemalja koji su se priključili Islamskoj državi, od kojih se toj organizaciji većina priključila 2013. godine.

Iz institucija BiH još nemamo zvaničnu informaciju ima li među džihadistima državljana BiH, ali bi se takva mogućnost mogla uzeti s velikom vjerovatnoćom, s obzirom na to da je još odranije poznato da su više puta bili objavljivani podaci o velikom broju islamskih ratnika s ovog područja.

Nezvanično saznajemo da su domaće službe zainteresovane za te spiskove, ali upućuju i na dozu opreza, s obzirom na to da je, kako nam je rečeno, i dosad u javnosti objavljivan čitav niz različitih spiskova koje nije bilo moguće uvijek verifikovati.

-Rat u Siriji se privodi kraju i sad se postavlja pitanje kuda sa svim tim ljudima? Gdje će se oni vratiti? To je pitanje kojim smo mi preokupirani- rečeno nam je.

Kako su javili njemački mediji, lista se u ovom trenutku procjenjuje originalnom, ali dalja istraživanja su u toku. Tereza Mej, ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, rekla je da se dokumenti proučavaju i da predstavljaju zlatni rudnik ako se ispostavi tačnim.

Britanska medijska kuća Sky News objavila je da je podatke dobila od odbjeglog i razočaranog džihadiste, a brojni drugi mediji širom svijeta objavili su takođe dijelove ovih materijala, uglavnom pisanih na arapskom.

Kako su javili zapadni mediji, tajne službe Velike Britanije, Njemačke i drugih zemalja pretresaju liste kako bi u njima pokušali pronaći da li među džihadistima ima imena za koja dosad nisu znali. Objavljeni podaci mogli bi pružiti veliku pomoć, s obzirom na to da se tu nalaze i informacije o osobama koje su regrutovale džihadiste, davale preporuke, plaćale troškove i organizovale prevoz na ratišta.

BBC piše da je jedno od pitanja nivo sposobnosti regruta da prima naređenja, a drugo pitanje se odnosi na to žele li da budu obični ratnici ili bombaši samoubice. BBC ističe da su podaci veoma precizni, a sastoje se od upitnika s 23 pitanja u kojima budući džihadisti daju osnovne podatke o sebi i svojim kontaktima. Tako, na primjer, kako navodi CNN, u jednom od dokumenata džihadista iz Australije je u upitnik upisao da bi želio biti bombaš samoubica, ali da mu je problem kratkovidost. Jedan od problema da postane “auto-bomba samoubica” je, kako javlja ta medijska kuća, nesrećna okolnost što ne zna upravljati automobilma na manualni pogon.

Drugi, već u ratu oprobani džihadista je, kako piše CNN, zamolio da ga što prije upute u odjeljenje samoubica jer, kako je istakao, ima probleme s glavoboljom izazvane gelerom.

Osim ličnih podataka, u upitniku se traže informacije o prošlim iskustvima potencijalnih džihadista i da li raspolažu određenim vještinama koje cijene korisnim za Islamsku državu.

(NN)