Biznis 24.09.2015.

Na Wall Streetu cijene pale zbog ekonomskih slabosti

ČITANJE: 2 minute
Na Wall Streetu su cijene akcija pale, najviše u rudarskom i energetskom sektoru zbog pada cijena sirovina, jer su slabi pokazatelji iz SAD-a i Kine dodatno ojačali bojazni od usporavanja rasta globalne ekonomije.

Dow Jones oslabio je 50 bodova, ili 0,31 odsto, na 16.279 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 odsto, na 1.938 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 4.752 boda.

Na Wall Streetu se juče trgovalo nesigurno zbog novih naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

Prema izvještaju kompanije Markit, PMI indeks proizvodnog sektora u SAD-u ostao je u septembru nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec, na 53 boda, najnižem nivou u dvije godine. Kako se taj indeks kreće iznad 50 bodova, to ukazuje da proizvodna aktivnost raste, ali sve sporije.

S druge strane, u Kini je aktivnost u proizvodnom sektoru pala na najniži nivo u šest i po godina, što je podržalo strahovanja od slabljenja potražnje kako u Kini, tako i u svijetu.

S&P 500 indeks probio se u jednom trenutku u pozitivno područje, nakon što su kineske vlasti poručile kako su sposobne dugoročno održavati relativno visoku stopu rasta, no entuzijazam na tržištu ubrzo je splasnuo.

I juče su, drugi dan zaredom, najviše pale cijene akcija u rudarskom sektoru, za 2,1 odsto, što je posljedica pada cijena metala, kao što su bakar i aluminijum, zbog strahovanja ulagača od slabljenja potražnje, s obzirom na usporavanje rasta kineske ekonomije, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

S padom od 1,4 odsto slijedio je energetski sektor, koji se našao pod pritiskom pada cijena nafte na američkom tržištu za 4 odsto.

„Tržište je umorno, a ulagači su suzdržani jer se bliži sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Na tržištu vlada zabrinutost zbog slabljenja kineske ekonomije i uticaja toga na američke kompanije koje ostvaruju velik dio prihoda na inostranim tržištima“, kaže Daniel Morgan, portfelj menadžer u fondu Synovus Trust Company.

Sezona objava poslovnih izvještaja američkih kompanija za treće tromjesečje počinje za dvije sedmice, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pala za 3,9 odsto u odnosu na isti lanjski period.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,9 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosi 8 milijardi.
Na evropskim su berzama, pak, cijene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,62 odsto, na 6.032 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto, na 9.612 bodova, a pariški CAC 0,10 odsto, na 4.432 boda.

(Hina)