Vijesti 22.10.2021.

Na zadovoljstvo učenika i roditelja: Grad će obnoviti škole u Karanovcu i Novoseliji

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Draško Stanivuković obišao je danas Osnovnu školu „Milan Rakić“ u Karanovcu, gdje je najavio da će Grad izdvojiti sredstva za obnovu centralnog ali i područnog školskog objekta u Novoseliji, kako bi đaci imali bolje uslove za boravak i učenje.

-Grad je spreman da izdvoji sredstva za obnovu objekata kako centralne, tako i područne škole koje su najlošijem stanju od svih škola u našem gradu, a kako bi djeci bilo ugodno i toplo – naveo je gradonačelnik Stanivuković.

Prema njegovim riječima, procjene su da je za sanacione radove za oba školska objekta potrebno izdvojiti 240.000 KM.

-Ono što smo dogovorili jeste da prvo idemo sa pola sredstava, odnosno da 120.000 KM bude izdvojeno rebalansom budžeta, a drugi dio da planiramo kroz donacije u cilju što manjeg pritiska na budžeta, a kako bismo budžetska sredstva usmjerili za druge brojne potrebe ove škole – kazao je on.

Kako je naglasio, osim ove škole, Grad je putem rebalansa predvidio ukupno pola miliona KM za različite radove i potrebe i u drugim školama na području Banje Luke.

-Kada je riječ o školi u Karanovcu, već smo realizovali značajan projekat gradnje parkinga i njegovog izdvajanja od školskog ulaza čime je sada znatno povećana bezbjednost učenika – zaključio je Stanivuković.

Direktorica OŠ „Milan Rakić“ Danijela Mirković kazala je da nije bilo značajnih ulaganja u obnovu školskih objekata od njihove izgradnje.

-Centralna škola je sagrađena 1976. godine, a područna 1965. godine i od tada nije bilo značajnih radova na objektima, tako da smo zahvalni Gradu što će uložiti sredstva za obnovu objekata i u Karanovcu i u Novoseliji – istakla je ona.

Od velikog značaja, kako je naglasila jeste nedavna izgradnja parkinga u dvorištu škole, za šta su sredstva izdvojena iz gradskog budžeta.

-Ovo nam je takođe od izuzetnog značaja, jer škola nije imala riješen prostor za parkiranje i samim time je bila ugrožena bezbjednost učenika – navela je ona.

Ulaganja u škole i na ruralnom području, kako je kazala savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić – Banjac jeste dio politika i ideje gradske administracije da se stvore uslovi i da se ljudi zadržavaju u ruralnim sredinama i tamo gdje žive.

-Imamo praksu posljednjih godina da se djeca iz ruralnih sredina masovno upisuju u škole koje se nalaze u urbanom dijelu. To nije dobro i u ruralnim dijelovima moramo da nađemo način da djeca ostaju tu, što je u jednom mnogo širem interesu – navela je ona.

Učenici su za današnju posjetu pripremili prigodnu priredbu u znak zahvalnosti Gradu za sve što čini za ovu školu.

(E.M)