Biznis 11.05.2021.

NACRT ZAKONA U PRIPREMI: U BiH u planu regulisanje tržišta kriptovaluta

ČITANJE: 1 minuta

Saveza za bolju budućnost u narednom periodu trebalo bi da radi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u BiH, a na čelu sektora trebalo bi da bude finansijski stručnjak Vedad Mešanović.

Već godinama veliki broj građana Bosne i Hercegovine učestvuje u trgovini i “rudarenju” kriptovaluta, naročito u trenucima kada vrijednost većine valuta raste, kao što je sada slučaj.

Mešanović je za Klix.ba kazao da SBB planira osnivanje sektora za tehnološki i ekonomski napredak i modernizaciju tržišta, koji bi vodio upravo on. Spomenuti sektor će, između ostalog, predlagati određene zakone u vezi s kriptovalutama.

Državni zakoni ne prate razvoj tržišta kriptovaluta i većina onih koji su uložili određene iznose novca kroz direktnu kupovinu ili “rudarenje” suočava se s blokadama bosanskohercegovačkih banaka prilikom transakcija, odnosno povlačenja novca s kripto berzi.

U BiH godinama nije bilo naznaka da se uopšte razgovara o regulaciji tržišta kritpovaluta i pitanje je da li će državni parlamentarci biti spremni napravit iskorak u tom smislu, bez obzira na inicijativu SBB-a, prenosi Klix.ba.

“Moj će posao biti da pripremim nacrt tog zakona, da razradim detalje kako bismo mogli na najbolji način ovdje dovesti veliki broj kompanija i poduzetnika koji bi ovdje plaćali poreze, to jeste da stvorimo prihvatljiv ambijent. Tim nacrtom posao SBB-a će biti da iskoristi svoje snage da predloži taj zakon i da se izglasa”, istakao je Mešanović.

Podsjećamo, Mešanović je nedavno uvršten na Forbesovu listu 30 najutjecajnijih ljudi mlađih od 30 godina.

U Srbiji i Hrvatskoj već su doneseni propisi koji su u određenoj mjeri regulisali tržiše kriptovaluta.

(N.S)

Oznake: Kriptovaluta