Magazin 21.05.2021.

NAGRADA ZAVODA ZA UDŽBENIKE: “Zlatna sova” za najbolji roman Srđanu Milićeviću

ČITANJE: 1 minuta

Nagrada “Zlatna sova”, koju Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu tradicionalno dodjeljuje za najbolji neobjavljeni roman za odrasle, pripala je Srđanu Milićeviću iz Beograda za rukopis “Zaboravljeni srpski grof”.

Druga nagrada dodijeljena je rukopisu “Vreža” autora Branka Stankovića iz Bijeljine, a treća rukopisu “Ljudi, zveri i anđeli” autora Miroslava Živanovića iz Palića, kod Beograda, prenose Nezavisne.

Predsjednik žirija Goran Maksimović rekao je da je žiri lako i brzo, od 37 pročitanih rukopisa, jednoglasno odabrao najbolje tekstove koji će, kada budu objavljeni, privući veliku pažnju književne publike i kritike.

“Mislim da je ‘Zlatna sova’, što se vidi i po nagrađenim autorima, postala jedna svesrpska književna nagrada, da privlači autore iz različitih srpskih krajeva i prostora i da je prevazišla prostore Republike Srpske, što je i bio početni cilj”, rekao je Maksimović.

On je istakao da je suština ove književne nagrade da pokaže jedinstvo srpskog književnog i jezičkog prostora.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Bojan Đenić podsjetio je da ova ustanova već devet godina dodjeljuje nagradu “Zlatna sova” za neobjavljeno književno djelo za roman za odrasle. On je naveo da dobitniku prve nagrade pripada 5.000 KM i plaketa, druge 2.000 KM, a treće 1.000 KM.

(SB)