Magazin 02.12.2015.

Nagrađeni banjalučki besjednici: Što ljepše govorimo to je bolje

ČITANJE: 3 minute
BESJEDNISTVO
Sa 23. takmičenja u besjedništvu “Sirijum, Lux Verbi”, koje je u prošlu subotu završeno u Sremskoj Mitrovici, u Banjaluku stigle su dvije vrijedne nagrade.

Prvu nagradu u kategoriji improvizacije osvojio je apsolvent Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Đorđe Knežević, dok je treću nagradu u kategoriji autorske besjede osvojila odnedavno diplomirana pravnica Olivera Ševo. Oba besjednika u Sremsku Mitrovicu putovala su u ime Centra za retoriku i govorništvo “Institutio oratoria”, koji duži niz godina pri Pravnom fakultetu vodi prof. dr Nikola Mojović.

Takmičenje se inače održava u tri kategorije: autorska besjeda, interpretacija i improvizacija, a pored banjalučkog Pravnog fakulteta učestvovali su Pravni fakultet iz Beograda, Filološki fakultet iz Novog Sada, predstavnici pozorišta “Dobrica Milutinović” iz Sremske Mitrovice, Fakultet umjetnosti iz Prištine sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici i mnogi drugi.

Đorđe Knežević, kako kaže, prvi put učestvovao je u jednom takmičenju u kategoriji improvizacije i ova nagrada mu je najznačajnija u trogodišnjem bavljenju besjedništvom. Tema koju je dobio u kvalifikacijama bila je “Što seješ, to ćeš žnjati”, a u finalnom dijelu takmičenja pričao je na temu “Nemoj da ti tuga dugo traje, idi vidi na koga pas laje”.

– Na prvu temu rekao sam da Šveđanima ne treba da prodajemo skijanje, ni Bečlijama filharmoniju, nego da treba da budemo predstavnici sopstvene kulture u Evropi i svijetu. Na drugu temu pričao sam da psi laju na našu slobodu, da nam je pokušavaju ograničiti, da tereroizam svakodnevno prijeti slobodi govora, a sa druge strane da pričama o terorizmu vlast krije sopstvene nedostatke- rekao je Đorđe Knežević, koji je inače i gitarista i vođa banjalučkog benda “Važno obavještenje”. Iako se u mnogome razlikuju, muziku i besjedništvo, pored kreativnosti, rekao nam je, povezuje poruka koju treba poslati publici.

Kod besjedništva, otkrio nam je on, pored hrabrosti, informisanosti, aktuelnosti, argumentovanosti, najvažnije je da u prvih pet rečenica kupite publiku, jer ako vam je izlaganje dosadno na samom početku, poslije možete pričati i o tajnama egipatskih piramida niko vas neće slušati. Među besjednicima Knežević uzore vidi u vladici Nikolaju Velimiroviću i profesoru Mihailu Đuriću, koji je kritikovao ustav iz 1974. po kojem se kasnije i raspala SFR Jugoslavija, a ovaj je zbog toga što je govorio istinu robijao dvije godine neposredno nakon donošenja ustava.

Olivera Ševo nagradu je osvojila temom “Visoko ti svud u nas glavu diže prazan klas”, gdje je pričala o postavljanju individualne odgovornosti za ratne zločine na prostoru BiH i Hrvatske, te o lošem presuđivanju Haškog tribunala, čije su presude pravno obavezujuće.

– Besjedništvo je jako važno za pravnu karijeru, ali kako je važno za bilo kojeg pravnika, tako je važno i za bilo koju osobu na ovom svijetu, jer ono što nam je dato od prirode jeste da govorimo, i mi svaki dan govorimo, a što ljepše to činimo, to je bolje za nas i okolinu- kazala je Ševo, uz nadu da će besjedništvo uz pomoć Centra “Institutia oratoria” biti sve popularnije među mladim ljudima u Banjaluci.

(NN)