Biznis 04.09.2015.

Najavljen Nokijin prvi pravi Android uređaj

ČITANJE: 1 minuta
nokia-c1

Nokijin ugovor sa kompanijom Microsoft će uskoro isteći, i kompanija će legalno moći da pravi Android uređaje. Po tom pitanju izgleda da ne troši vrijeme. Poslije interesantnog N1 Android tableta, kompanija bi mogla da objavi Nokia C1, prvi Android smartfon iz Nokijine nove ere.

Tokom decembra prethodne godine smo imali prilike da vidimo konceptne šeme, a sada konačno možemo i vidjeti same rendere.

Nokia C1 će prije svega biti izrađena kao tanak uređaj, koji ima odličan odnos ekrana i samog tijela. Nokia C1 neće biti flegšip uređaj, već će biti solidan entry level Android, sa 5-inčnim HD displejem, Intel Atom čipsetom, 2 GB RAM memorije, zadnjom kamerom od 8 MP, i prednjom kamerom od 5 MP.

Iako ne predstavlja ništa specijalno kada su karakteristike u pitanju, sama nostalgija korisnika telefona će učiniti C1 hitom kad bude bio objavljen, pod uslovom da ima razumnu cijenu.

Još nema informacija kada će telefon biti dostupan, ali se nadamo da će to biti nakon jeseni kada Android 6.0 Marshmallow bude zvanično objavljen, prenosi Benchmark.rs.

(Phonearena)