Najbolje funkcije zauzeli kumovi, rođaci i zetovi

Posao
Posao
Očekivanja javnosti da će nova vlast donijeti dugo očekivane promjene u državi splasnula su posljednjih sedmica, nakon što je postalo jasno da će praksa imenovanja stranačkih i podobnih kadrova biti nastavljena, umjesto istinskog zalaganja za demokratizaciju društva i reforme na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Naime, samo u posljednjih nekoliko sedmica stranke u vlasti uspjele su progurati svoje kadrove, a neki lideri i vlastite kumove, rođake i zetove, na rukovodeće pozicije u pojedinim agencijama, direkcijama i javnim kompanijama.

Tako danas na čelnim funkcijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Ureda za reviziju institucija BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave, BHANSA, “Autocesta FBiH”, itd, imamo kadrove isključivo bliske SDS-u, HDZ-u, SDA, čemu će se uskoro pridružiti i SBB, novi partner SDA i HDZ-a, sa svojim zahtjevima i željama.

Analitičari u BiH, poput eminentnog sarajevskog profesora Asima Mujkića, smatraju da je upravo ova vrsta imenovanja “nešto zbog čega se neko uopšte upušta u politički angažman i avanturu”.

-I iz ovakvih stvari se vidi da političke elite dijele identične interese i održavaju vlast na način da kroz dominaciju priče o etničkim sukobima i podjelama drže ogroman dio stanovništva podijeljenim – ističe Mujkić.

Kaže kako se može samo nadati da će ta većina prepoznati na koji način se dijeli državna imovina.

– Ovo je jasan dokaz da je BiH i u klasnom smislu podijeljena, pri čemu je etnička podijeljenost “smokvin list'” – zaključuje Mujkić.

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar, kaže da je u BiH samo stvoren privid promjena kojih, zapravo, nema.

– Jedni te isti ljudi mijenjaju iste pozicije po rotirajućem kružnom principu. U ovoj situaciji, kako se vrte isti ljudi, rođaci iz provincija, imamo vladavinu jednog koncepta i vječnog vraćanja istog – kaže Bajtal, te zaključuje da bh. društvo ostaje bez šansi za promjene.

Najnovija politička i interesno privatna imenovanja za Slavu Kukića, univerzitetskog profesora iz Mostara, predstavljaju dio bh. stvarnosti “u sistemu upravljanja u kojem se ne vodi principima kompetencije”.

– Budući da se tom principu pokušao suprotstaviti DF, to je bio razlog zašto su morali ići vani. A to su samo pokazatelji da BiH nastavlja cupkati u mjestu- naglašava Kukić.

Zaključuje da su sve priče o reformama i evropskom putu fingirane, te da ćemo se svi skupa morati zadovoljiti “valjanjem u balkanskom blatu”.

Mediji su već izvijestili o desetak imenovanja koja su se desila posljednjih sedmica. Posljednja dva su postavljanje Perice Stanića za novog direktora SIPA iako je bio trećerangirani, prema ocjeni nadležne komisije (Stanić je, inače, kadar blizak Draganu Mektiću, ministru sigurnosti iz SDS-a), te imenovanje Davorina Primorca (HDZ), inače zeta Dragana Čovića, na poziciju direktora BHANSA, dok su prije njih imenovani Dragan Ćuzulan (SDS, Ured koordinatora za reformu javne uprave), Dragan Vrankić (HDZ, glavni državni revizor), Jasmin Bučo (SDA, v.d. direktora “Autocesta FBiH”)…

Upravo na Bučino mjesto, navodno, pikira Adnan Terzić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara i jedan od najjačih kadrova SBB-a iz sjene, budući da se priča da će “Autoceste FBiH” pripasti Radončićevoj partiji, dok je za poziciju direktora Službe za strance najozbiljniji kandidat Zoran Đerić, funkcioner PDP-a.

No, ovo je samo mali dio transfera u raspodjeli pozicija koja se očekuje narednih mjeseci.

Evidencija biroa u RS

137.502 osoba ukupno

14.528 lica s fakultetom

539 mastera

86 magistara

6 doktora nauka

(NN)

LUKAČ: Nema slanja ANP-a ni reforme policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da u Brisel neće biti poslat Godišnji nacionalni program za NATO (ANP), koji, prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sadrži dijelove koji podrazumijevaju reformu policije. “Kao što je rekao srpski član Predsjedništva, slanje ANP-a se neće desiti, pa nema potrebe da dalje raspravljamo na

IZETBEGOVIĆ: Predsjedavajući Savjeta ministara neće biti imenovan bez ANP-a

Neće biti predložen kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana, rekao je lider SDA Bakir Izetbegović. Izetbegović je za Anadolija agenciju za Balkan, u vezi sa sutrašnjim sjednicama Predsjedništva BiH, na kojim je planirano razmatranje Godišnjeg nacionalnog plana i imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, rekao da potvrđuje da nema

OBILIĆEVO: Konačno spojena Ulica braće Jugovića

Dio saobraćajnice u Ulici braće Jugovića, kod ukrštanja sa Pionirskom ulicom, danas je asfaltiran, čime je napokon omogućeno nesmetano odvijanje saobraćaja ovom ulicom, koje je već decenijama bilo onemogućeno zbog „kuće na putu“, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. Zbog kuće koja se nalazila na trasi puta, ova ulica do sada je bila

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,