Najbolje funkcije zauzeli kumovi, rođaci i zetovi

Posao
Posao
Očekivanja javnosti da će nova vlast donijeti dugo očekivane promjene u državi splasnula su posljednjih sedmica, nakon što je postalo jasno da će praksa imenovanja stranačkih i podobnih kadrova biti nastavljena, umjesto istinskog zalaganja za demokratizaciju društva i reforme na unutrašnjem i međunarodnom planu.

Naime, samo u posljednjih nekoliko sedmica stranke u vlasti uspjele su progurati svoje kadrove, a neki lideri i vlastite kumove, rođake i zetove, na rukovodeće pozicije u pojedinim agencijama, direkcijama i javnim kompanijama.

Tako danas na čelnim funkcijama Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Ureda za reviziju institucija BiH, Ureda koordinatora za reformu javne uprave, BHANSA, “Autocesta FBiH”, itd, imamo kadrove isključivo bliske SDS-u, HDZ-u, SDA, čemu će se uskoro pridružiti i SBB, novi partner SDA i HDZ-a, sa svojim zahtjevima i željama.

Analitičari u BiH, poput eminentnog sarajevskog profesora Asima Mujkića, smatraju da je upravo ova vrsta imenovanja “nešto zbog čega se neko uopšte upušta u politički angažman i avanturu”.

-I iz ovakvih stvari se vidi da političke elite dijele identične interese i održavaju vlast na način da kroz dominaciju priče o etničkim sukobima i podjelama drže ogroman dio stanovništva podijeljenim – ističe Mujkić.

Kaže kako se može samo nadati da će ta većina prepoznati na koji način se dijeli državna imovina.

– Ovo je jasan dokaz da je BiH i u klasnom smislu podijeljena, pri čemu je etnička podijeljenost “smokvin list'” – zaključuje Mujkić.

Profesor Esad Bajtal, sociolog, filozof i politički analitičar, kaže da je u BiH samo stvoren privid promjena kojih, zapravo, nema.

– Jedni te isti ljudi mijenjaju iste pozicije po rotirajućem kružnom principu. U ovoj situaciji, kako se vrte isti ljudi, rođaci iz provincija, imamo vladavinu jednog koncepta i vječnog vraćanja istog – kaže Bajtal, te zaključuje da bh. društvo ostaje bez šansi za promjene.

Najnovija politička i interesno privatna imenovanja za Slavu Kukića, univerzitetskog profesora iz Mostara, predstavljaju dio bh. stvarnosti “u sistemu upravljanja u kojem se ne vodi principima kompetencije”.

– Budući da se tom principu pokušao suprotstaviti DF, to je bio razlog zašto su morali ići vani. A to su samo pokazatelji da BiH nastavlja cupkati u mjestu- naglašava Kukić.

Zaključuje da su sve priče o reformama i evropskom putu fingirane, te da ćemo se svi skupa morati zadovoljiti “valjanjem u balkanskom blatu”.

Mediji su već izvijestili o desetak imenovanja koja su se desila posljednjih sedmica. Posljednja dva su postavljanje Perice Stanića za novog direktora SIPA iako je bio trećerangirani, prema ocjeni nadležne komisije (Stanić je, inače, kadar blizak Draganu Mektiću, ministru sigurnosti iz SDS-a), te imenovanje Davorina Primorca (HDZ), inače zeta Dragana Čovića, na poziciju direktora BHANSA, dok su prije njih imenovani Dragan Ćuzulan (SDS, Ured koordinatora za reformu javne uprave), Dragan Vrankić (HDZ, glavni državni revizor), Jasmin Bučo (SDA, v.d. direktora “Autocesta FBiH”)…

Upravo na Bučino mjesto, navodno, pikira Adnan Terzić, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara i jedan od najjačih kadrova SBB-a iz sjene, budući da se priča da će “Autoceste FBiH” pripasti Radončićevoj partiji, dok je za poziciju direktora Službe za strance najozbiljniji kandidat Zoran Đerić, funkcioner PDP-a.

No, ovo je samo mali dio transfera u raspodjeli pozicija koja se očekuje narednih mjeseci.

Evidencija biroa u RS

137.502 osoba ukupno

14.528 lica s fakultetom

539 mastera

86 magistara

6 doktora nauka

(NN)

NA DAN GRADA: “Krajiška kuća” u Banjaluci počinje sa radom od 22. aprila

Na Dan grada Banjaluka – 22. aprila trebalo bi da bude otvrena “Krajiška kuća” u kojoj će lokalni poljoprivrednici prodavati svoje proizvode, izjavio je Srni direktor banjalučkog Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić. Ilić je izrazio nadu da će do februara izvođač početi sa prilagođavanjem namjeni prostora u centru grada na Bulevaru cara

Podrška Vlade Srpske za projekte od životnog interesa

Opština Bileća proslavlja krsnu slavu grada i hrama – Savindan. Započeti su brojni infrastrukturni projekti i njihova realizacija je prioritet lokalne uprave, za šta će imati podršku Vlade Srpske. To je potvrdio i premijer Radovan Višković. Danas je ozvaničen završetak radova prve faze izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže. Prva faza kapitalnog projekta, izgradnje kanalizacione i

NEŠIĆ: Pavić mi je dao podršku uz dva uslova, prihvatio sam oba

Nakon nekoliko sedmica spekulacija o velikom sukobu između bivšeg i trenutnog predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) došlo je do razgovora Marka Pavića i Nenada Nešića tokom kojeg su riješene sve dileme. Marko Pavić će u doglednom periodu biti imenovan za počasnog predsjednika DNS-a, tok će Nenad Nešić uz podršku rukovodstva stranke, uključujući i Marka Pavića,

Otvoreno novo igralište na Laušu

Novo dječije igralište otvoreno je danas u Karađorđevoj ulici na Laušu, u okviru velike akcije u kojoj je u posljednje tri godine izgrađeno 25 igrališta na području Banje Luke. Igralište na Laušu izgrađeno je u okviru zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa UN-a (UNDP).

RADOJIČIĆ: Nove školske dvorane na Starčevici i Laušu

Grad Banja Luka je u posljednje tri godine preduzeo brojne aktivnostti na obnovi školske infrastrukture na cjelokupnom području Banje Luke, uključujući i seoske škole, a u ovoj godini nac očekuje još jedan veliki projekat – izgradnja nove sporske dvorane za Osnovnu školu “Branko Radičević” na Starčevici, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Ukazali se u Bratuncu: Ipak aktivisti PDP-a, a ne „omladinci“

Alternativna televizija prenijela je da je Draško Stanivuković organizovao prevoz autobusom iz Banjaluke koji je išao za Bratunac na skup “Buđenje Srpske”. Na snimcima i fotografijama jasno se vidi da je u autobusu bilo praznih mjesta, što znači da čak ni u Banjaluci nisu uspjeli napuniti autobus.