Najčešće greške web dizajnera

Web dizajneri
Web dizajneri
Ponekad web dizajneri zaboravljaju da 99,9% korisnika ne zanima kako neki tekst, dugme, slika ili video završe na ekranu. Većina ljudi samo želi da je sajt koji posjete brz, jednostavan za korišćenje i da im pruža sadržaj koji žele. U suprotnom, biće iznervirani ili nezadovoljni – i to s pravom.

Džonatan Goldford, partner u „Wired Impact“, kompaniji koja se bavi web dizajnom i izradom web stranica za neprofitne organizacije, za portal Mashable, navodi tri uobičajene greške koje dizajneri prave, kao i šta mogu učiniti kako bi ih ispravili.

1. Zaboravljate konvencije

Otkako su počeli da koriste internet, korisnici se „obučavaju“ kako da komuniciraju sa web stranicama. Dakle, oni će biti frustrirani i nezadovoljni svaki put kada web stranice ne ispunjavaju njihova očekivanja. Ovdje su neki primjeri.

– Prelaze preko objekta i misle da mogu da kliknu na njih, ali se zbune kada vide strelicu umjesto  – pokazivača u obliku ruke.

-Kliknu na plav, podvučen dio teksta, a onda shvate da to nije link.

-Kliknu na logo u gornjem lijevom uglu, vjerujući da će se tako vratiti na početnu stranicu, a onda otkriju da ih to ne vodi nigde.

Web dizajn nije uvijek u skladu sa našim očekivanjima. Međutim, programeri i dizajneri uvijek treba da se drže određenih pravila kako bi izbjegli zbunjivanje korisnika. Tako na primjer, elementi na koje može da se klikne treba da se prebace na ručni pokazivač kada korisnik prelazi preko njih.

Linkovi bi trebalo da izgledaju drugačije nego običan tekst. Ako stvarno želite da se držite konvencija, onda bi linkovi trebalo da budu plave boje. Istraživanja pokazuju da korisnici najviše reaguju na plave linkove. Logo u zaglavlju vaše web stranice bi trebalo da bude mjesto na koje korisnik može da klikne i da se automatski prebaci na početnu stranicu.

2. Pravite web stranice koje se sporo učitavaju

Korisnici ne vole spore web stranice. Istraživanja su pokazala da će 40% korisnika napustiti web stranicu kojoj treba više od tri sekunde za učitavanje.

Početnici koji nemaju dovoljno iskustva, ponekad koriste vrlo velike slike, recimo 600 x 600 piksela, ali postave visinu i širinu tako da se slika smanjuje na željenu veličinu. Postoje dva problema sa ovom metodom. Prvo, veće slikovne datoteke znače i duže vrijeme učitavanja. Drugo, smanjivanje slika pomoću visine i širine može da uzrokuje da se fotografija prikazuje nejasno i izgleda kao da je loše rezolucije.

Da biste riješili taj problem, prilagodite veličinu i kompresujte slike u editorima kao što je Photoshop ili Gimp. Zatim kodirajte sliku kao što inače radite.

3. Ne računate na potencijalne promjene

Većina programera, u izgradnji svoje web stranice koristi sisteme za upravljanje sadržajem, kao što su WordPress, Joomla i Drupal. Ova praksa daje mogućnost administratorima i vlasnicima web stranica da ih izmjene i dopune.

Problem je u tome što mnogi dizajneri pišu program samo za sadržaj koji postoji u vrijeme pokretanja stranice. Na primjer, u vrijeme pokretanja stranice, dizajner može da kreira CSS stilove za web zaglavlja 1, 2 i 3.

Ali šta ako dva mjeseca nakon što je web stranica pokrenuta, vlasnik stranice odluči da postavi tekst u zaglavlju 6, s obzirom da je ta opcija moguća u WordPress formatu? To će ih vratiti na zadate stilove preglednika, budući da dizajner nikada nije napravio stil za to. Da biste to izbjegli, treba odmah na početku da uključite stilove za sve uobičajene oznake.

Najbolje bi bilo da proverite WYSIWYG, koje vlasnici vaše web stranice koriste, kako biste bili sigurni da ste pokrili sve potrebne oznake. Osnovni stilovi nisu jedino mjesto na kom vaše web stranice mogu da „padnu“. Takođe budite sigurni da ste ih pripremili za prenos velikih fotografija i copy/paste iz Worda. Iako vam se ovakve stvari mogu činiti trivijalnim, one ipak mogu da naprave veliku razliku.

Važno je da znate da sve navedene greške nemaju nikakve veze sa inteligencijom web dizajnera. One isključivo zavise od vještina i znanja. Dobra edukacija sa dosta prakse i sticanje iskustva, pomoći će vam da u poslu pravite sve manje grešaka i da postanete pravi profesionalac.

(Kurir)

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,

MAGISTRALNI PUT PRIJEDOR-BANJALUKA Sudar dva automobila, tri osobe povrijeđene

U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedna saobraćajna nesreća. Oko 22:40 časova na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozaruša došlo je do sudara dva automobila, a intervenisali su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kao i službe Hitne pomoći. U nezgodi su učestvovali putnički automobili “Mazda” i “Fiat Punto” koji su se