Sport 20.10.2015.

Najjači čovjek na planeti je – Srbin!

ČITANJE: 2 minute
aleksandar-stankovic
Dizač tegova Aleksandar Stanković (33) iz Vladičinog Hana zvanično je najjači čovek na planeti.

Prvak Srbije i šampion Evrope u dizanju tegova osvojio je ovu titulu u Las Vegasu gdje je u kategoriji do 140 kilograma, u mrtvom dizanju, uspio da podigne 352,5 kilograma i da se popne na svjetski tron.

Državni, evropski i svetski rekorder Stanković boravio je u Vegasu sedam dana o trošku prijatelja iz Francuske i Srba iz Vladičinog Hana koji žive i rade u Americi.

– Presrećan sam zbog svjetske titule kojom sam krunisao desetogodišnje bavljenje čučnjem, benč presom i mrtvim dizanjem. Dizanje tegova iziskuje mentalnu i fizičku snagu, koncentraciju, iskustvo, moć volje, kondiciju i tehniku. Neophodno je oprezno i postepeno vježbanje jer vrebaju opasnosti od teških poremećaja zdravlja i trajnog ozljeđivanja – priča Stanković.

On ističe da je podjednako važan odmor poslije napornih treninga. Nedeljno trenira četiri puta po dva sata, a do sada je osvojio više od 50 medalja, pehara i drugih nagrada.

Vrhunski sportista, trener i predsjednik Kluba dizača tegova „Morava“, koji okuplja 18 članova, zaposlio se u sudskom obezbjeđenju u Vladičinom Hanu.

Nezaposlena supruga Tijana i djeca Lena (6)i Tadija (2) žive skromno od Aleksandrove skromne plate i nekako sastavljaju kraj s krajem.

– Odlazak i boravak u Las Vegasu finansirao je drug iz Francuske. Dosta su mi pomogli i Hančani koji su godinama u Americi. Na sedam dana zakupili su kuću, platili hranu i piće. Nezaboravno je bilo druženje s njima. Radovali su se mojoj pobjedi i proslavili osvajanje zlata – ponosan je Stanković.

Visok je 1,88 metara i težak 135 kilograma, ali slovi za mirnog i staloženog čovjeka. Zbog širokih leđa, velikih mišića, terminatorskog izgleda, lokalne siledžije ga zaobilaze. Živi sportski. U postelji je najkasnije u 22 sata, ustaje u šest ujutro.

(Blic.rs)