Vijesti 31.08.2015.

Recesija uzima danak: Prodaju se najskuplje banjalučke vile, za neke traže i tri miliona KM!

ČITANJE: 3 minute

ACO_8344_resize

Za najskuplju kuću u Banjaluci, koja je trenutno ponuđena na prodaju, vlasnik traži vrtoglavih tri miliona maraka, otkriva banjaluka.net.

Kako nam je potvrđeno u ReMax-u, jednoj od najvećih agencija za promet nekretninama, najskuplju nekretninu u njihovoj ponudi nudi jedan banjalučki biznismen koji za urbanu vilu na obali Vrbasa traži tri miliona maraka.

Iako agenti za nekretnine, razumljivo, ne govore o razlozima prodaje ove i brojnih drugih, skupih nekretnina, u pozadini se, tvrde analitičari tržišta, kriju posljedice višegodišnje recesije koja polako, ali sigurno, uzima danak u vidu prodaju “viška kvadrata”.

Bazen, teretana, kvadrata kao u filmovima…

Prema riječima agenta za nekretnine, najskuplja nekretnina je urbana vila novije gradnje. Glavni objekat čini moderno dizajnirana vila od 400 kvadrata stambenog prostora, uz koju dolazi i pomoćni objekat od 120 kavdrata, u koji su, između ostalih, stali manji stan i opremljena teretana.

Pored toga, vila, smještena na placu od 1.100 kvadrata, uključuje i otvoreni bazen i više garaža.

Kad su cijene u pitanju, drugu i treću poziciju zauzimaju dvije kuće od po 500 kvadrata stambenog prostora, koje vlasnici cijene na 1,25 i 1,15 miliona evra.

Prodana vila preko puta Vlade

Agenti za nekretnine kažu da se najluksuznije banjalučke nekretnine, i to one čija cijena prelazi million maraka, najčešće mogu naći u naseljima Centar, Nova Varoš i kraj obale Vrbasa.

Ipak, njihova prodaja, kako kažu, ide jako loše.

Izuzetak od tog pravila je, kako saznajemo, luksuzna predratna vila, locirana preko puta Prirodno matematičkog fakulteta i popularnog restorana “Mala stanica”.

Ova vila, u kojoj je svojevremeno bio smješten njemačko – francuski konzulat, bila je ponuđena za prodaju po cijeni od oko dva miliona maraka. Kuća je, kako saznajemo, nedavno promijenila vlasnika, a nepoznato je koliko je kupac uspio da spusti cijenu.

Ipak, u agenciji Re/Max žale se da ove godine nisu prodali nijednu nekretninu skuplju od 500.000 KM.

– Potražnja za ovakvim objektima, razumljivo, nije velika. Dakle, kao što ih je malo u ponudi, tako je i još manje kupaca za njih. U praksi, vlasnici takvih objekata su uglavnom bili investitori, odnosno sami su gradili te objekte, a dosta rijeđe kupovali – kaže agent za nekretnine Dragan Milanović.

Iz Agencije BS Invest napominju da se radi o jako maloj ciljnoj grupi kupaca.

– S obzirom na to da luksuznih nekretnina nema puno na našem tržištu, jer su ih vlasnici gradili za svoje potrebe i da sama realizacija prodaje nije na nekom zavidnom nivou, teško je izvući procenat takvih prodatih nekretnina – kaže direktor “BS Investa”, Petar Zec.

Prodaju i u oglasima

U bazi najvećeg internet oglasnika – pik.ba trenutno se sa banjalučkog područja nalaze 22 nekretnine skuplje od 500.000 KM. Najskuplji je stambeno-poslovni objekat od 300 metara kvadratnih, koji se nalazi u blizini hotela Bosna za koji se traži  800.000 KM.

U ponudi je i pet luksuznih vila koje se nalaze u Boriku, Centru, Novoj Varoši i Borkovićima, a koje koštaju između 500.000 i 600.000 KM.

Brane Kovačević, investitor i vlasnik agencije “Horizont” kaže za banjaluka.net  da je tržište luksuznih nekretnina oskudno i da se u praksi ne radi o vilama, nego “kućerinama”.

– Umjesto da se vile grade na periferiji grada, kao što je to uobičajno na Zapadu, kod nas se to radi u centru. Takođe,  umjesto da se na vilama zarađuje, kod nas se u praksi redovno gubi veliki novac – ističe Kovačević.

(banjaluka.net)