Magazin 30.09.2020.

NOVI TALAS: Promocija knjige “Bunt dece socijalizma” Dušana Vesića u Banskom dvoru

ČITANJE: 2 minute

Promocija knjige “Bunt dece socijalizma” autora Dušana Vesića biće održana 30. septembra (srijeda) u 20.00 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora.

Sa Dušanom će razgovarati novinar Nebojša Ristić, saopšteno je iz Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” .

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

Knjigom „Bunt dece socijalizma“ o prvoj generaciji bendova novog talasa Dušan Vesić zaokružuje trilogiju o najvažnijim momentima jugoslovenske rok kulture. Pred vama je prva sistematska, detaljna priča o ovom periodu, neumoljiva hronika pisana karakterističnim Vesićevim stilom koji Branimir Štulić poredi sa borhesovskim, uz obilje zanimljivih i manje poznatih podataka. Vesić je ovde prisutan u dvostrukoj ulozi: on je u isto vrijeme neposredni posmatrač koji je iz blizine pratio novi talas tokom njegovog nastanka, vrhunca i gašenja, a ujedno i pažljivi i odmjereni hroničar koji s vremenske, ali ne i emotivne distance dočarava, oživljava i približava kulturnu epohu precizno i živopisno. Onima pak koji to vrijeme ne pamte ova knjiga će u nekoliko poteza pera pokazati zašto se o tom periodu govori i nevjerovatnih četrdeset godina kasnije. Novi talas? Kao da je bio juče!

Glavna tema knjige „Bunt dece socijalizma“ koju je objavila „Laguna“ je jugoslovenska muzika od 1977. do 1982. godine, kao i duštveno-političke prilike u kojima je na kraju Brozove ere nastao novi talas. To nije bio samo pokret, nego i preokret u jugoslovenskoj muzici, u kome su se definitivno razišle domaća šlager i rok muzika.

Knjiga „Bunt dece socijalizma“ neka je vrsta rendgenske slike jugoslovenskog novog talasa sa distance od četiri decenije tokom kojih, prema mnogim mišljenjima, ništa značajnije nije stvoreno na ovim prostorima.

Dušan Vesić je rođen u Beogradu 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rok-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rock-kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima „Rock“ i „Pop Rock“. Bio je direktor festivala zabavne muzike „Beogradski šlager – menadžer“ (1992 – 1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala „Rockovnik“ (40 epizoda) i TV-serije i filma „EKV – Kao da je bilo nekad“. Autor je knjiga „Bijelo dugme – Šta bi dao da si na mom mjestu“ i „Magi – kao da je bila nekad“. Živi u Beogradu i Puli.

(SB/banjaluka.net)