Biznis 27.12.2022.

Najveći rast cijena nafte u posljednje tri sedmice

ČITANJE: 1 minuta

Cijene nafte dostigle su najviši nivo u posljednje tri sedmice, razlozi su kinesko ukidanje kovid karantina za strance, zimske oluje u SAD i strah od ruskih naftnih kontrasankcija – prenosi “Geopolitika”.

Cijena sirove nafte “brent” povećana je za 22 centa (0,3 odsto) na 84,14 dolara po barelu, a američka sirova nafta “vest Teksas Intermedijat” ojačala je je sedam centi na 79,63 dolara.

Istovremeno, naftne dionice su ojačale dok je američki dolar oslabio kao odgovor na potez Kine.

Cijena nafte je povećana i zbog zabrinutosti oko prekida snabdijevanja zbog zimskih oluja u SAD.

Od prošlog petka je “zatvoreno” oko 1,5 miliona barela dnevnog kapaciteta rafinisanja duž američke obale Meksičkog zaliva, dok je proizvodnja nafte i gasa od Sjeverne Dakote do Teksasa “zamrznuta”, što je smanjilo obim snabdijevanja.

Podršku rastu cijena dala je zabrinutost zbog mogućeg ruskog smanjenja proizvodnje nafte.

Prema saznanjima “Geopolitike”, Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje prihvate nametnutu gornju cijenu ruske nafte.

U istom su kontekstu i zamjenik premijera Aleksandar Novak i ministar finansija Anton Siluanov najavili moguće rusko smanjenje proizvodnje nafte.

Službeni ruski odgovor na odluku “G72 o gornjoj cijeni njene izvozne nafte još uvijek se čeka. Čak i neznatno smanjenje proizvodnje moglo bi povećati napetosti na ionako krajnje nestabilnom tržištu “crnog zlata”.

(Srna)

Oznake: cijena, nafta