Biznis 05.10.2022.

NALAZ INSPEKCIJE: U Hrvatskoj otkrivena lažna vina iz BiH, Makedonije i Kosova

ČITANJE: 1 minuta

Državni inspektorat otkrio je na hrvatskom tržištu sedam falsifikovanih vina – četiri sa Kosova, dva iz Hrvatske i jedno iz BiH, u koja su dodavani šećer i voda.

“Mislite da je vino, a ono običan šećer i voda”, rezultat je analize vina koju je sprovela poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata i tako otkrila čak sedam lažnjaka među vinima na tržištu, objavio je RTL.

Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je, u skladu sa godišnjim programom rada za ovu godinu, provela inspekcijske nadzore kvaliteta vina i ostalih kategorija proizvoda od vinove loze sa i bez zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla.

“Do sada su obavljena 84 inspekcijska nadzora prilikom kojih je uzorkovano 84 vina, porijeklom iz Hrvatske, ostalih zemalja članica EU i trećih zemalja, od toga kod 14 službenih uzoraka vina provedene su analize stabilnih izotopa radi dokazivanja patvorenja. Radi se od četiri vina porijeklom iz Hrvatske, jednom porijeklom iz EU /Italija/ i devet porijeklom iz trećih zemalja i to pet iz samoproglašenog Kosova, tri iz Sjeverne Makedonije i jedno iz BiH, navode iz Državnog inspektorata, što su ove godine kontrolisali i analizirali, prenosi Glas Srpske.

(SB)

Oznake: vino