Magazin 19.10.2022.

Namirnice koje će vas razbuditi bolje od kafe

ČITANJE: 2 minute

Ako je kafa prva stvar za kojom posežete ujutru čim otvorite oči, možda je vrijeme da tu naviku promijenite i pokušate se razbuditi na neki drugi način.

Svim ovisnicima o kofeinu kafa je najvažniji napitak dana. Pijemo je zato što nam daje osjećaj razbuđenosti i poletnosti. Ali, taj osjećaj ne traje dugo, poseben ako koristite umjetne zaslađivače ili pijete neku od instant mješavina kafe. Takvi napici će vas samo privremeno “podići”, ali ćete vrlo brzo ostati bez energije i ponovo biti jednako pospani kao kada ste ustali.

Prijedlog je da umjesto kafe pokušate konzumirati neke druge namirnice koje su mnogo bolji razbuđivači.

Voda

Vrlo je važno tijelu obezbijediti dovoljno tekućine. Kada mozak nema dovoljno tekućine, radi sporije, a mi se osjećamo umorno i pospano. Zato je najbolje, čim ustanete, popiti čašu vode. Jednak učinak ima i u poslijepodnevnim satima – kada već i zaboravimo na to da nismo popili dovoljno tekućine i jedva gledamo, najbolje je popiti čašu vode i tijelu obezbijediti potrebnu tekućinu.

Zobena kaša

Iako je mnogi jedu za doručak, uz nju svejedno popiju i šoljicu kafe. Ali, to zaista nije potrebno. S obzirom na to da zobena kaša ima nizak glikemijski indeks, obezbijediće vam dovoljno energije i osjećaj sitosti za sljedećih nekoliko sati. Kada tijelo ima energije -nije umorno!

Zeleno lisnato povrće

Možda ne zvuči baš primamljivo, ali zeleno lisnato povrće (poput špinata, peršuna, celera, blitve, kelja…) sadrži puno vitamina B koji pomaže pretvoriti hranu u energiju. Zašto dan ne biste započeli nekim lijepim zelenim smutijem umjesto kafom!

Jaja

Ne kaže se uzalud: “Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje”. Naime, proteini iz jajeta, tijelu pružaju mnogo energije koju ćete imati tokom cijelog dana. Izbor pripreme jaja je velik, možete ih ispeći na oko, napraviti kajganu, omlet ili ih skuvati. Možete, na primjer, spojiti jaja i neko zeleno lisnato povrće u sjajan omlet i napraviti pravu energetsku bombu.