Biznis 22.09.2020.

NAMJERA KONCENTRACIJE: Evropska komisija odobrila Fortenova grupi kontrolu nad Merkatorom

ČITANJE: 1 minuta

Evropska komisija odobrila je namjeru koncentracije kojom Fortenova grupa stiče kontrolu nad Poslovnim sistemima Merkator, saopšteno je.

Za teritorije Srbije, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije prijava je podnesena nadležnim lokalnim regulatornim tijelima za zaštitu tržišne konkurencije, te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju, navodi se u saopštenju Fortenova grupe.

– Raduje nas ova odluka Evropske komisije da odobri prenos Merkatora sa Agrokora na Fortenova grupu. Vjerujemo da će uskoro uslijediti i odobrenje srpske Komisije. Time se otvara put da se prenos Merkatora realizuje do kraja ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih – od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog privrednog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijelog regiona – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe komentirišući odluku Evropske komisije, prenosi B92.

– Snažan vlasnik će Merkatoru omogućiti dalji rast i razvoj i podržati strateške projekte Merkatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 miliona evra – dodao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Merkatora i takođe naglasio da je ovo odobrenje izuzetno važan korak u prenosu Merkatora na Fortenova grupu, saopšteno je.

(SB/banjaluka.net)