Magazin 04.02.2016.

Napokon objašnjeno zašto je zijevanje ‘zarazno’

ČITANJE: 1 minuta
zijevanje
Nema osobe koja se nije našla u ovoj situaciji, u društvu ste i na zijevanje osobe reagujete – zijevanjem.

Petogodišnje istraživanje napokon je potvrdilo nagađanja o tome zašto je zijevanje ‘zarazno’

Naučnoci s talijanskog Univerziteta Pisa ustanovili su da je zijevanje kao odgovor na istu radnju motivisano društvenim i rodnim faktorima.

Naime, ono pokazuje nivo naše empatije tj. sposobnost da saosjećamo s drugim ljudima.

Stručnjaci su testirali ljude u stotinama različitih društvenih situacija i zaključili da podsvjesno imitiramo emotivno stanje drugih osoba kroz zijevanje i izraze lica. Oni ispitanici koji su unutar 3 minute ‘uzvratili’ zijevanje bili su intenzivno uključeni u komunikaciju s osobom i povezani s njihovim osjećajima.

Iako i muškarci i žene spontano zijevaju, veća je vjerovatnoća da će to uraditi žene jer je dokazano da lakše uočavaju raspoloženje i emocije drugih ljudi. Takođe je ustanovljeno da se zijevanje kao odgovor češće i lakše događa kada smo u društvu bliskih prijatelja i porodice, a manje kada smo u društvu poznanika.

Naučnici kažu kako je ovo istraživanje potvrdilo da je ovaj fenomen povezan s društvenom bliskošću i da pol utiče na njega. Prijašnje studije povezivale su ‘zarazno’ zijevanje s umorom i dosadom, dok su neke utvrdile kako ima ljudi koji su otporni na ovu radnju.

(Zadovoljna.hr)