Magazin 11.12.2015.

Napravljen prvi automobil „na moždani pogon“!

ČITANJE: 1 minuta
auto
Nakon dvogodišnjeg istraživanja kineski naučnici napravili prvi automobil kojim možete upravljati mislima.

Ovim automobilom na “moždani pogon” može se jednostavno upravljati korišćenjem opreme za čitanje signala iz mozga.

Osnovni cilj istraživača sa Univerziteta Nakai iz grada Tijanin u Kini bio je da naprave vozilo za ljude koji ne mogu samostalno da se kreću i upravljaju automobilom.

Bez pomjeranja ruku ili stopala, vozač može da pomjera ovaj novi izum napred ili nazad, zaustavi ga, otključa ili zaključa.

Oprema korištena u izradi ovog automobila sadrži 16 senzora koji bilježe električnu aktivnost mozga osobe koja upravlja vozilom.

Prikupljeni podaci prolaze kroz posebno osmišljen program koji filtrira signale i prevodi ih, omogućavajući upravljanje.

Ipak, meću istraživačima se pojavila bojaznost od mogućih saobraćajnih nezgoda pri iznenadnom ometanju vozača tokom zadavanja naredbi automobilu. Vođa projekta, profesor Duan Feng, smatra da su ti strahovi neosnovani, jer je čovjekova koncentracija neophodna samo tokom skretanja vozila ili promjene saobraćajne trake. Mada, pitanje je da li bi korisnici mogli da vjeruju aplikaciji koja fizički kontroliše auto umjesto njih samih.

Duan tvrdi da je svrha tehnologije da služi ljudima i smatra da bi uskoro ovaj proizvod mogao da se komercijalizuje.

Za sada, vozilo na “moždani pogon” može da se vozi bez skretanja i ne postoje planovi da se ono u skorijoj budućnosti stavi u proizvodnju.

(Elementarijum)