Magazin 12.02.2016.

Narodna vjerovanja: Evo šta trudnice nikako ne bi smjele da rade

ČITANJE: 2 minute
trudnice
Za ženu u drugom stanju naš narod ima više imena: bremenita, obremenjena, teška, kuljava, blagoslovena, noseća, trudna… Najčešće kada je žena pred porođajem, bude pošteđena teških kućnih poslova, ali se često i događalo da mnoge porođaj iznenadi baš kada su na poslu ili na putu za posao, pa se tako porode na njivi, u šumi, na livadi, u zaprezi.

U narodu postoje mnoga vjerovanja i običaji u vezi sa trudnoćom. Neki od tih su šta žena smije, a šta ne smije raditi za vrijeme trudnoće, da bi joj dijete ostalo zdravo i čitavo.

Tako se vjeruje da ukoliko se desi trudnici da joj dijete zaplače u stomaku, to sluti na smrt majke ili na nesreću na onoj zemlji ili mjestu gdje će se poroditi.

Ako trudnica krije svoju trudnoću, dijete će joj biti gluvo ili nijemo.

Ako se omakne trudnici da nešto ukrade, pa se tada uhvati ili počeše za neki dio tijela, na tom istom dijelu tijela dijete će joj biti obilježeno mladežom ili crvenom flekom, koja će imati oblik ukradene stvari.

Ako trudnica nešto od nekoga potraži, a ovaj to odbije, taj dovodi sebe u opasnost da mu izađe čmičak na oku ili da mu miševi pojedu odjeću, a trudnica zbog toga može da izgubi plod.

Trudnicu uvijek treba ponuditi jelom, jer ako je ona željna nekog jela, a stidi se da ga sama potraži, može da izgubi plod.

Trudnica nikako ne smije gledati u požar, jer će joj dijete dobiti osip po licu. Ne smije jesti paljeno meso na vatri da joj se dijete ne bi pržilo na mukama.

Trudnica ne sme nikako da gleda krv ili klanje stoke i živine, jer će joj dijete imati crvene fleke po licu i hrkaće dok spava.

Ne smije jesti zečetinu, jer će joj dijete imati zečije oči. Ne smije jesti noge od stoke, jer će dijete boljeti noge i zglobovi.

Ne smije tući mačku i pseto, jer će joj dijete mjaukati i lajati.

Trudnica ne smije gledati u mrtvaca, niti ići na sahrane i daće, jer će joj dijete postati žuto u licu. Takođe, trudnica ne smije jesti ribu, jer će joj dijete imati pjege po licu i dugo neće progovoriti.

Ako trudnica ostavi nedopletenu iglu, imaće težak porođaj. Pred njom se ne smije spominjati zmija, niti ona smije pogledati u zmiju, jer će joj dijete biti rošavo ili pjegavo.

Trudnica nikako ne bi smjela da noću izlazi sama, da ne bi nagazila na “čini”.

Ne smije se podsmijevati sakatom, gluvom, mucavom i slično, jer i sama može roditi takvo dijete.

Trudnica nikako ne smije da cjeliva krst, jer se vjeruje da će joj dijete bolovati od padavice.

Bizarna vjerovanja, zar ne?

(Opanak.rs)